… s prijateljem in se nato brez težav pomirijo, za otroke to ni tako enostavno, saj se lahko prepiri s prijatelji zdijo kot konec sveta. Včasih starši delajo napake, ko učijo svoje otroke, kako najti rešitev pri svojih vsakodnevnih konfliktih.

Z vami delimo 4 nasvete, ki jih lahko uporabite, ko svoje otroke učite, kako se spopasti s težavami, s katerimi se lahko soočajo v vsakdanjem življenju.

1. Pomagajte jim prepoznati svoja čustva

Včasih pozabljamo, da otroci dejansko čutijo enaka čustva kot odrasli. Vendar pa preprosto nimajo besedišča, da bi jih izrazili. Namesto tega se z njimi spopadajo tako, da eksternalizirajo svoja čustva, pa naj bo to z mimiko, cviljenjem ali celo z igro. Zato je pomembno, da otrokom, ko so soočeni s konfliktom, pomagamo prepoznati svoja čustva.

Če želite to narediti, je najbolje, da jih na pravi način vprašate, kaj čutijo, pri čemer se izogibate preprostim vprašanjem z nejasnimi odgovori in uporabite posebna vprašanja za prepoznavanje čustva. Prav tako lahko uporabite vizualne in interaktivne metode.

2. Ugotovite, od kod prihaja težava

Po prepoznavanju teh čustev je pomembno razumeti, kaj je povzročilo ta čustveni izbruh. Otrok se lahko na primer počuti jezen, ker se njegov starejši brat in sestra ni želel igrati z njimi. Vendar bi to lahko imelo globlji pomen, saj morda otrok čuti, da jih njegov brat in sestra ne želi več ali da se druži z drugimi otroki in se počuti zapostavljenega.

3. Najdite možne rešitve

Del reševanja problemov je v razvoju empatije, saj morajo otroci razviti sposobnost, da se postavijo v kožo druge osebe. Sčasoma bodo lahko prepoznali svoja čustva in čustva drugih ljudi ter pridobili več socialnih veščin in poslušali druge.

Obstaja nekaj dinamike, ki se lahko izkaže za koristno, da imajo orodja, ki jih potrebujejo za reševanje težav.

4. Bodite jim za vzgled

Otroci se učijo tako, da posnemajo druge otroke, učitelje in predvsem svoje starše, saj so jim najbližja vedenjska referenca. Pokažite jim, kako biti empatični in se soočiti s težavami iz prve roke, in ne pozabite, da bodo starše vedno gledali kot vzornike. Zato se potrudite biti najboljši zgled, da se izognete pošiljanju nasprotujočih si sporočil in izvajajte vsa pravila vedenja, ki jih od otrok zahtevate.

PREBERITE TUDI: Otroci, rojeni v teh znakih zodiaka, so težje obvladljivi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj