… tudi časi, ko vaš otrok nima veliko ali nobenega vrednega prijatelja in se trudi najti nove.

No, obstajajo določeni načini, s katerimi jih lahko spodbudite, da spoznajo nove otroke in razvijejo lepa prijateljstva. Imeti prijatelje ni samo zabavno, prijateljstvo lahko izboljša otrokove komunikacijske sposobnosti, ustvarjalnost, znanje in druge dobre lastnosti, kot so empatija, skrb in deljenje.

Čeprav so nekateri otroci že po naravi družabni, je lahko sramežljivost za druge otroke ovira pri razvijanju prijateljstev, vendar je to ena od stvari, ki jih otrokom resnično lahko pomagamo premagati. Otroka ni treba spremeniti v družabnega metulja, ampak mu pomagati, da se počuti bolj socialno samozavestnega. Naučite svojega otroka veščin, ki mu bodo pomagale postati bolj samozavesten in udobno sklepati prijateljstva.

Začnite z majhnimi koraki

Če se vaš otrok že počuti nelagodno ali premalo samozavesten, mu morda ne bo pomagalo, da ga boste prisilili, naj gre in sklepa prijateljstva. Namesto tega ga počasi potisnite v socialne situacije, ki so bližje ravni njihovega udobja. Torej, namesto da ga peljete na natrpano rojstnodnevno zabavo, kjer skoraj nikogar ne pozna, ga morda lahko odpeljete v bližnji park in ga spodbudite k interakciji z otroki, ki se tam igrajo.

Igranje iger lahko pomaga vzpostaviti vezi

Skoraj vsak otrok rad igra igre. Glede na zanimanje vašega otroka mu lahko pomagate najti prijatelja s podobnimi interesi. Če uživa v kolesarjenju, mu pomagajte najti kolesarskega prijatelja – gotovo boste našli kakšnega otroka, ki popoldan kolesari v bližnjem parku ali na igrišču.

Pomoč drugim

Prijaznost veliko pripomore k ustvarjanju mesta v srcih ljudi. Naučite svojega otroka pomagati drugim v stiski. Lahko tako, da pokliče svojega sošolca, da preveri njegovo zdravje, ker ga ni bilo v šolo. Tudi pomoč pri domačih nalogah je zelo zaželena.

Bodite jim vzgled

Starši igrajo veliko vlogo pri modeliranju vedenja svojih otrok. Če ne greste ven na večerni sprehod s prijatelji ali se z njimi ne podružite na večerji ali karkoli drugega, bo vaš otrok plačal za vaše pomanjkanje družabnega življenja.
Če je vašemu otroku nerodno začeti pogovor z novimi sosedi, se opogumite in videli boste, da se bo vaš otrok kmalu pridružil. Cenite ga, kadar koli se odloči za pozitivno vedenje, to ga bo spodbudilo, da ga ponovi.

PREBERITE TUDI: Kako subtilno naučiti svoje otroke, da bodo bolj neodvisni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj