Zmotno smo prepričani, da onesnažen zrak ne more škodovati našemu telesu in zdravju. Onesnaženost zraka škoduje našim pljučem in tudi močno vpliva na druge dele našega telesa. Poglejmo, kako lahko onesnaženost zraka na različne načine vpliva na naše zdravje.

Onesnaženost zraka lahko povzroči težave z dihanjem

Po podatkih različnih raziskav več kot 90 odstotkov svetovnega prebivalstva diha onesnažen zrak, ki vsebuje škodljive pline in delce, ki lahko škodijo zdravju naših pljuč. Ko vdihujemo onesnažen zrak, izpostavimo dihalne poti drobnim, škodljivim delcem, ki lahko dražijo naše dihalne poti in povzročijo težko sapo, kašelj, piskanje, epizode astme in bolečine v prsih.

Vdihavanje onesnaženega zraka lahko povzroči težave s srcem

Srčna stanja, kot so srčni zastoj in srčni napadi, so vodilni vzrok smrti na svetu. Strokovnjaki verjamejo, da obstaja neposredna povezava med onesnaženostjo zraka in nabiranjem oblog v koronarnih arterijah, ki oskrbujejo vaše srce s krvjo, kisikom in hranili. Ko vdihnete onesnažen zrak, se delci lahko absorbirajo v krvni obtok, ki nato potuje v različne organe telesa.

Visoka onesnaženost zraka lahko ogrozi delovanje možganov

Nedavne študije so pokazale, da lahko škodljiv, onesnažen zrak dejansko vpliva na možganske funkcije. Nekatere raziskave so trdile, da lahko visoka onesnaženost zraka poškoduje kognitivne sposobnosti otrok, poveča tveganje za upad kognitivnih sposobnosti odraslih in morda celo prispeva k depresiji.

Tudi vaša koža je lahko prizadeta

Ponavljajoča se izpostavljenost onesnaženemu zraku lahko poškoduje tudi vašo kožo. To je  največji organ v telesu, prvi, ki je izpostavljen kakršnim koli zunanjim onesnaževalcem. Verjame se, da onesnaženost zraka povzroča oksidativni stres, kar posledično vodi do aken, gub in ekcemov.

Težave z očmi, na katere morate biti pozorni

Kar zadeva onesnaženost zraka, so lahko tudi vaše oči ranljive. Simptomi se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Medtem ko pri nekaterih morda ne bo nobenih znakov, lahko drugi občutijo suhe oči, nelagodje in celo draženje.

PREBERITE TUDI: Zelenje zmanjšuje onesnaženost mest veliko bolj, kot so mislili doslej

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj