… večini zobnih past, hud strup ter da skozi sluznico v ustih izjemno hitro in neprestano – ob vsakem umivanju zob – prehaja v telo. Razlog za to tiči v tem, da so desetletja trdili, kako zdrav je za zobe ter da preprečuje zobno gnilobo, kar so vse neosnovane trditve, za katere ne obstaja nikakršna znanstvena podlaga.

Med drugim fluor povzroča duševne težave (depresijo), vedenjske motnje (med drugim motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo), uničuje imunski sistem, slabo vpliva na ščitnico (povzroča hipotioridizem), nenormalno rejenje, zarodkom nosečnic znižuje inteligenčni kvocient ter poškoduje jetra in ledvice. Je endokrini motilec, ki vpliva tudi na kosti, možgane, pinealno žlezo in raven sladkorja v krvi, kar je pokazalo že več raziskav.

Drugi negativni učinki fluora so motena sinteza kolagena, hiperaktivnost ali pretirana utrujenost, motnje mišičnega tkiva, kostni rak, povečana nevarnost za nastanek rakavih obolenj in tumorjev, artritis, odmiranje in poškodovanje celic, poslabšana sperma in plodnost, zavira nastajanje protiteles ipd.

PREBERITE TUDI: KONČNO: uradno priznali, da je fluor živčni strup (ja, ta, ki se nahaja v zobnih pastah)

Kako se mu izogibati?

Čeprav se fluoru ne moremo v celoti izogniti, pa lahko zelo omejimo izpostavljanje oz. vnos. Predvsem nikar ne kupujte zobnih past in ustnih vodic, ki vsebujejo fluor. Le redke ga ne in te imajo to vedno navedeno in poudarjeno že na sprednji strani embalaže izdelka. Nahaja se tudi v klasično pridelanem sadju in zelenjavi (fluor se nahaja v pesticidih in herbicidih), zato, kolikor je le možno, kupujte ekološko pridelano.

Kako se razstrupiti?

Eden najboljših načinov, kako odstraniti fluor iz telesa, je intenzivna telesna vadba, saj se fluor (in mnogo drugih strupov) izloča z znojenjem. Zato je poleg telesne vadbe, ki ima še nešteto drugih pozitivnih vplivov na telo, priporočljiva tudi savna.

Pomagajo pa tudi nekatera prehranska dopolnila:

  • Tamarind je ajurvedsko zelišče, ki pomaga izločiti fluor z urinom, pije se ga lahko kot čaj;
  • Magnezij veže nase fluor in tako preprečuje, da bi ga telo absorbiralo;
  • Jod poveča količino fluora, ki se izloči z urinom, a ga je treba vzeti skupaj s kalcijem.

Če se boste malce bolj zavzeto lotili izogibanja fluoru in poskusom ga izločiti iz telesa, boste kot ‘stranski učinek’ kaj kmalu opazili boljše počutje in zdravstveno stanje.

PREBERITE TUDI: Fluor poneumlja vas in vaše otroke!

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj