Odkrivanje lastnega sloga je zelo individualna stvar, ki pa je žal pogosto preveč odvisna od slogov slavnih osebnosti ali vplivnežev, ki jih vidite v družbenih medijih. Čeprav je všečkanje in shranjevanje fotografij outfitov zvezdnic in vplivnic zanimivo in lahko predstavlja dragocen vir navdiha, pa je vedno najboljša možnost izbrati in imeti videz, ki bo deloval več let, če ne z manjšimi prilagoditvami celo večno.

Na prvem mestu zato, ker s tem ne podpiramo modernega potrošništva in materializma in s tem hkrati varujemo okolje; na drugem zato, ker minimalistični, klasični slogi veljajo za brezčasne, prefinjene in večno elegantne (če dandanes pogledate fotografije Grace Kelly ali Audrey Hepburn, ne delujejo prav nič zastarelo, temveč brezčasno elegantno); in na tretjem zato, ker je dobro razviti in imeti lastni slog, namesto da bi se oblačili popolnoma enako kot nekdo drug. Ni je čez izvirnost in dodelan lastni slog, ki odraža vse, kar smo; in ni slabšega kot slepo sledenje in posnemanje.

Ne glede na to, ali želite popolnoma prenoviti svoj slog; ali ga šele odkrivate in razvijate; ali morda poskusiti nekaj povsem novega – obstaja nekaj preprostih korakov, s katerimi boste odkrili in zgradili svoj slog.

Preberite 11 korakov odkrivanja in razvijanja osebnega sloga in kaj vse bi morali upoštevati pri oblikovanju lastne garderobe.

1. Ugotovite, kateri kroji so vam všeč

Najpomembnejša stvar pri oblačenju je ugotoviti, v katerih krojih se počutite najbolje. To so lahko ovite obleke ali poslovna oblačila, kot so suknjiči s hlačami, ali pa povsem preprost slog, sestavljen in puloverjev in kavbojk – a tudi tu lahko izberemo ustrezne ali pa neustrezne kose.

Skratka, ne glede na to, kateri so ‘vaši’ kosi – poiščite jih in se jih držite. Pogled v ogledalo in na fotografije vam bosta pomagala prepoznati kose, ki vas ne bodo nikoli pustili na cedilu in v katerih se boste počutile izvrstno.

Ko poznate svoje želje glede silhuete, lahko investirate v dražje, večne kose.

2. Poiščite svoje značilne kose

Večina modnih ikon ima značilen slog, ki ga lahko opazite na kilometer daleč. To je lahko tudi modni dodatek, določena barva, potisk ali celo lepotni trik. Rosie Huntington-Whiteley ima svojo pleteno obleko Khaite; Kate Middleton ima svoje sijoče, bujne lase in prefinjen, minimalistični slog; Anna Wintour ima svoja sončna očala, dvojčici Olsen pa svoje dramatične silhuete.

3. Investirajte v kose, za katere veste, da jih boste nosili dolgo, če ne večno

Dober slog je tisti, ki vam bo všeč leta in leta, zato se morate osredotočiti na kupovanje stvari, ki jih resnično obožujete (pri tem pa seveda pazite, da vas ne zanese in nimate xy praktično identičnih kosov).

Eden dobrih trikov za urejanje garderobe je, da si omislite ločen del omare in vanj za en mesec daste vse, kar nosite v tekočm mesecu. Hitro boste ugotovili, kateri kosi so temeljni gradniki vaše garderobe. Če so kavbojke vaša stvar, se jih držite – pazite le, da ni model preveč zastaran.

4. Ustvarite ‘tablo’ najljubših outfitov

Trik za oblikovanje vašega značilnega sloga je, da ustvarite kar se da podrobno ‘tablo’ outfitov z vsemi oblačili, ki so vam všeč. A preden se odpravite po lepilo in škarje: najbolje je, da si tablo najljubših outfitov ustvarite na Pinterestu ali celo uporabite oznako zaznamek na Instagramu, da boste lahko nenehno dodajali nove outfite, ki bi jih sami nosili.

5. Prepoznajte stvari, ki vam niso všeč

Pri urejanju garderobe je prav tako pomembno, da ste pozorne na stvari, v katerih se ne počutite dobro. Samo zato, ker vse influencerke nosijo majice Gucci in bele superge na vse, še ne pomeni, da jih morate nositi tudi ve. Naj gre za slog čevljev, jakne, torbice ali nakit – če boste ugotovile, katere kose rade nosite znova in znova, in kateri vam ležijo v omari, boste najbolje videle, katere naložbe so pametne.

6. Poiščite barve, ki so vam všeč (in vam pristajajo)

To, katere barve so vam všeč, je seveda popolnoma subjektivno – to, katere vam pristajajo in v njih zasijete, pa precej manj. Seveda vam nič ne preprečuje nositi barve, ki ne sodijo k vaši koloristiki, a žal si z njimi ne boste naredile nobene usluge – videti boste blede, če ne celo bolne.

Po drugi strani z izbiro pravih barv dosežete, da dobesedno zasijete, zato ugotovite, kateri barvni tip ste in uporabljajte le barve iz svoje barvne palete (presenečene boste, koliko barv imate na voljo). Hkrati pa so vedno najboljša izbira, ki zagotavlja eleganten videz, nevtralne barve; če pa se poslužujete močnejših barv, izberite vsaj minimalistične kroje. “Manj je več” je najbolojše pravilo, s katerim ne morete nikoli zgrešiti.

7. Poiščite svoje modne ikone

Nikar ne izberite najbolj oponašanih zvezdnic in/ali vplivnic, saj je posledica ta, da je na koncu večina žensk oblečenih enako, ve pa želite unikatnost, izvirnost. Vaša modna ikona vam lahko pokaže, kako kombinirati nove (in stare) kose.

8. Naredite revizijo svoje garderobe

Ključ do oblikovanja osebnega sloga je v učinkoviti in urejeni garderobi. Idealna je kapsula garderoba, ki je po mnenju mnogih strokovnjakov temelj lepega in urejenega videza brez nepotrebnih kosov, ki jemljejo prostor, tratijo vaš denar in kaj kmalu pristanejo na smetišču.

Pri ustvarjanju kapsulne garderobe si skušajte prizadevati za največ 50 kosov oblačil. Nimate pojma, kje začeti? Oglejte si naš vodnik za kapsulno garderobo. Premišljena in dobro organizirana garderoba vam bo omogočila, da svoje večne naložbe kar najbolje izkoristite.

Čeprav svojih kosov za zabave oz. posebne priložnosti morda ne boste potrebovale vsak dan, poskrbite, da bodo urejeni, da jih ne boste spregledale, ko se bo pojavila priložnost.

9. Ne izključite “uniforme”

Beseda “uniforma” morda zveni strašljivo ali dolgočasno, vendar ni to, kar si morda mislite. Nanjo prisega precej najbolj elegantnih ljudi: npr. Anna Wintour se na tednu mode drži tvida in Marnijevih cvetličnih kosov. To, da imate formulo, na katero se lahko zanesete, še ne pomeni, da ste videti vedno enako, saj se lahko vedno igrate z različicami in raznimi dodatki ter kombinacijami – in vse to vam omogoča ravno dobra kapsulna garderoba.

Med tovrstne klasične kose, ki bodo razpadli na vas, med drugim sodijo trenčkot, klasični suknjič, usnjena jakna, klasične široke hlače, poslovni kostim (katerega kosa lahko nosite in kombinirate tudi ločeno, z drugimi kosi), bluze, preprosti enobarvni puloverji in oprijeto krilo.

10. Ne osredotočajte se le na novosti

Oz. ne samo to – če je le možno, se jim raje izogibajte. Tako boste dosegli dvoje: ne boste tratili denarja in uničevali okolja za kose, ki jih čez leto dni ne boste več nosili; in ne boste videti kot mod(er)ni klon, ko so vse ženske oblečene enako, brez vsakršne izvirnosti.

Vsi novi trendi, nove blagovne znamke in novi kosi, ki jih “moramo” imeti, se včasih zdijo kar malce preobremenjujoči, zato se raje osredotočite na klasične garderobne kose, ki bodo trajni. Nakupujte v “second hand” trgovinah ali od prijateljic, znank oz. preko oglasov, saj tam pogosto dobite čudovite kose za smešno ceno, kos pa se tako ponovno uporabi namesto ustvari še en odpadek.

Skratka, najbolje je upoštevati klasični slog, ki bo presegel spreminjajoče se trende in prestal test časa.

11. Ostanite zvesti blagovnim znamkam, v katerih se počutite najbolje

Ko najdete blagovne znamke, za katere se vam zdi, da so kot ustvarjene za vas, jim ostanite zvesti. To pa seveda ne pomeni, da ne smete pogledati ‘čez plot’ – ko imate dodelan svoj slog, da veste, kaj vam najbolje pristaja in se najbolje počutite, boste kose, ki so kot narejeni za vas, takoj opazili pri katerikoli znamki.

PREBERITE TUDI: Nekaj idej za čudovite jesensko-zimske outfite

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj