… imamo nekaj kilogramov preveč ali se počutimo premalo samozavestne, ko se želimo obleči zelo poslovno ali zelo svečano, ali pa preprosto takrat, ko nam zmanjka domišljije. Črna tudi velja za barvo, ki se zlahka kombinira. Poleg tega velja, da je vedno elegantna in da nam podari nekakšno modno ostrino. Pa je vse od naštetega tudi nujno res?
Že kratek sprehod po centru kateregakoli mesta nam hitro pove, da je črna barva resnično popularna med ljudmi obeh spolov ter vseh starosti. Ljudje imamo črnino preprosto radi, prav tako tudi modne hiše in trgovine, saj so je polne vsako sezono, še sploh pa jeseni in pozimi. Žal je potrebno povedati, da črnina še zdaleč ne pristaja vsem, poleg tega pa je dobro vedeti nekaj osnov za kombiniranje, da z njo dosežemo želen učinek elegance, prefinjenosti in nonšalance. Pa si poglejmo nekaj pravil.

Komu črna barva (ne) pristaja?

­Če imate zelo bledo kožo (po možnosti v kombinaciji z naravno svetlimi očmi in lasmi), potem je velika verjetnost, da črna ni med vašimi najboljšimi barvami. Enako velja za nekoliko starejše ljudi. Obojim črna blizu obraza ne naredi pretirane usluge, saj jih nekako “spere”, jih naredi brezbarvne, utrujene, poudari gube in podočnjake. Tudi koži in lasem odvzame lesk, ki je sicer prisoten na obrazu. Če bi sodili ostro, bi rekli, da črna zares pristaja le ljudem nekoliko temnejše polti in temnih oči, vendar je to morda malce preoster kriterij.
Tildi Swinton črna zaradi njene svetle polti in las ne pristaja k obrazu

Kako nositi črno?

Oblecite si črno majico ali pulover, po možnosti zaprto za vratom, in se postavite pred ogledalo. Nato se kritično poglejte in presodite, ali vam ta barva pristaja k obrazu. Vam podari svež, spočit, zdrav videz nekoliko žarečih lic? Ali pa vas naredi neprespane, upadle, utrujene, preblede, morda celo bolne? Če spadate med slednje in črno na vsak način želite nositi, potem si pomagajte s katerim od naslednjih nasvetov:

 • izognite se črnim topom, bluzam, majicam ali puloverjem, ki so tesno zaprti za vratom ali imajo puli; namesto tega raje izberite top, ki bo imel večji izrez;
 • k obrazu dodajte kovinske (zlate ali srebrne) dodatke, kot so malce večji in opaznejši uhani ali ogrlica – kovine nasploh k črni zelo pristajajo in jo oplemenitijo, poleg tega obrazu podarijo sijaj, ki ga črnina odvzame;
 • podoben učinek ima nakit s perlami, ki je poleg tega vedno damski in ima klasičen, brezčasen pridih;
 • izberite črn pulover ali majico, ki ima ob izrezu našite perlice ali bleščice v črni ali kateri izmed kovinskih barv;
 • pri obrazu nosite barvo, ki vam pristaja, v obliki šala ali rute, ali pa si namesto zaprtega črnega puloverja omislite črno jopico, pod katero oblečete bluzo ali majico v kakšni izmed “vaših” barv;
 • čipka je zelo nežno, ženstveno in delikatno blago, ki blizu obraza tudi v črni omili ostrino te barve in je kot taka odlična alternativa zgornjim rešitvam.
Pri oblačilih za spodnji del telesa (hlače, krila) pa ste lahko malce bolj brezskrbni, saj ta oblačila niso blizu obraza.
Velika ogrlica iz belega zlata in biserov blizu obraza omili učinek črnine

Pazljivo pri kombiniranju črne z barvami!

Mnogi mislijo, da gre črna barva odlično z vsemi drugimi barvami, kar pa še zdaleč ni res. Najbolje se črna kombinira z vsemi odtenki sive, belo in temno čokoladno rjavo ter s tkaninami, ki imajo kovinski lesk. V teh kombinacijah črna izpade kot dragocena in plemenita. K črnini lahko nosimo tudi temne, nekoliko zamolkle barve, kot so temno vijolična, temno petrolejno modra, temno rdeča, temno zelena ipd. Tudi črno-rdeča je zelo popularna kombinacija, ki je zelo vpadljiva in lahko v odvisnosti od celotne kombinacije oblačil ter barve vaših las, polti in oči izpade bodisi zelo lepo bodisi zelo neposrečeno.
Vsekakor pa se izogibajte kombiniranju črne s pastelnimi barvami (svetlo rumena, svetlo modra, svetlo rožnata ipd.), ker sicer nežnim barvam črna odvzame njihov karakter in jih lahko naredi cenene. Enako je z zelo živimi, fluorescentnimi barvami, četudi take kombinacije pogosto vidimo v izložbah trgovin ali na MTV-ju.
Izogibajte se kombiniranju črne z živimi, fluorescetnimi barvami

Nadomestimo črno z drugimi barvami!

Žal velja, da je črna nepogrešljiva barva v vsaj dveh vrstah situacij, in sicer v poslovnem svetu ter za večerne priložnosti. Oboje pa še zdaleč ni res. Obstaja cela paleta drugih barv, ki vam morda bolje pristajajo, hkrati pa imajo enako resen ali svečan videz. Za poslovne priložnosti, kjer se zahteva določen “dresscode”, kot so kostimi ali hlače na rob, krila enostavnih krojev ter suknjiči, premislite o tem, da bi črno v svoji garderobi nadomestili s temno rjavo, temno sivo, temnejšimi odtenki modre in zelene ali morda celo zelo temno vijolično.

Črn kostim v kombinaciji s klasično belo bluzo namreč lahko izgleda odlično, če pa ta barva za vas ni najboljša in ste po možnosti nekoliko zgrešili tudi s krojem kostima, pa lahko kaj hitro izpadete ravno obratno – kot natakarica. Kar se tiče večernih priložnosti, je paleta barv dobesedno neomejena. Zakaj bi se torej zatekali v (varno?) in preizkušeno naročje črnine ter se tako zlili z množico? Če se odpravljate na gala dogodek in si želite izstopati in zažareti, posezite po bogatih barvah draguljev – rubinasto rdeči, safirjevo modri, ametistovo vijolični, smaragdno zeleni, barvi rumenih diamantov ali katerikoli drugi barvi. Gotovo ne boste ostali neopaženi med množico povabljenih, ki bodo v črnem.

Anne Hathaway žari v rdeči večerni obleki.

Kombinirajte različne teksture črne barve

Če se želite obleči od glave do pet v črno barvo, nikar ne naredite te napake, da bi bila vsa oblačila v enakem materialu. Odličen trik, ki naredi črnino res modno in prefinjeno, je kombiniranje različnih tekstur v tej barvi, npr. volna, usnje, čipka, svila, semiš, žamet …

 • Na usnjene črne hlače ali krilo nikar ne oblecite še črne usnjene jakne (ter po možnosti še škornjev), temveč volneno jaknico ali plašček.
 • Na tanko črno volneno ali bombažno krilo skombinirajte črno svileno bluzo ali top, ki ima zgornji del okrašen s čipkami.
 • Črne hlače in črn zgornji del v enakem ali podobnem materialu razbijte z nekoliko posebnim črnim pasom, ki je lahko usnjen ali pa sestavljen iz različnih kosov blaga in pošitkov za malce etno pridiha.
 • Tudi kosi črnih oblačil, ki imajo npr. detajle ali pošitke v obliki črnih perlic, transparentnih bleščic ali pa imajo nekoliko kovinski sijaj, so lepa popestritev.
 • Nikoli ne podcenjujte moči dobre (usnjene) torbice in čevljev, oboje ima namreč zmožnost, da celoten outfit zaokroži in celo nadgradi, če pa so dodatki neprimerni ali ceneni, pa ga pokvarijo.
 Gwyneth Paltrow kombinira črno v različnih teksturah.

Modni dodatki v črni barvi

Vedno imejte v mislih, da je črna relativno težka barva, še posebej če govorimo o črni torbici ali čevljih, škornjih. Zato bodite pazljive pri kombiniranju s svetlimi, delikatnimi oblačili, kar še posebej velja za tanjše, poletne materiale. Primer: na tanko krilo v svetli bež barvi in svetel top nikar ne kombinirajte velike, težke črne usnjene torbe in čevljev, temveč se držite svetlega dela barvnega spektra. Pri zimskih materialih stvar ni tako zelo občutljiva, še vedno pa velja, da se črne modne dodatke kombinira pretežno zgolj na temna oblačila.
Kar pa se tiče perila: nikoli, ampak res nikoli ne nosite črnega perila pod svetlimi oblačili. Črn modrček pod belo majico, črne spodnje hlačke pod ozkimi belimi hlačami in podobno – vse variacije na to temo so neokusne in pika.
 Kombinirajte črne modne dodatke k temnemu outfitu

Črna oblačila – kakšen makeup?

Velika večina žensk, če ne kar vse, izgledajo bolje v črnini, če imajo na obrazu vsaj nekaj ličil. Kot smo že razložili v prvi točki, črna poudari vse nepravilnosti na koži in nas hitro postara ali naredi utrujene in brezbarvne, zato je makeup takorekoč obvezen. Na vas je, ali se boste naličile v slogu “nude face”, torej videz “kot da ne nosim ličil” (nevtralni, svetli odtenki) ali pa boste posegle po zadimljenih očeh ali rdečih ustnicah.

Vsi našteti videzi namreč pristajajo na črnino, seveda pa je vse skupaj odvisno od oblačil samih ter od priložnosti. Ne glede na izbran končni videz ličenja nikar ne pozabite na pravšnjo mero blusha na ličkih. Vsaj eno izmed ličil, naj bo to senčilo, blush ali šminka, lahko vsebuje droben shimmer; le-ta namreč obrazu doda nekaj zdravega sijaja “od znotraj”, ki ga je črnina morebiti odvzela.

Adriana Lima je črno obleko dopolnila z živo rdečo šminko.
Si torej upate stopiti ven iz varnih okvirov črnine in  v svojo garderobo vnesti nekaj barv? Poskusite, videle boste, kakšen vpliv imajo barve na naše dojemanje vsakdana, na naše počutje. Če pa se od črne nikakor ne morete ločiti in se vidite pretežno v njej, tedaj le upoštevajte zgornje nasvete, da bo vaša podoba elegantna in zaokrožena. Za konec pa parafraza prvega stavka tega prispevka, besede modnega oblikovalca Billa Blassa: “When in doubt, wear red!”.

22 KOMENTARJI

 1. Malina, res odličen članek, BRAVO!
  Se povsem strinjam s tabo, da črna kar veliko nam nekaj odvzame, zato jo je res potrebno previdneje nositi, vsekakor pa z malo več make upa – rdeča šminka rules!

 2. Ne morem se strinjati s trditvijo, da določeni skupini ljudi črna ne pristoji. Menim, da je vse odvisno od tega, kako dobro zna katera oseba kaj nositi. Na ulicah srečamo mnogo pogostih kombinacij, ki veliko bolj bodejo v oči, pa jih moda še vedno časti.

 3. Uf, meni je pa članek super ravno zato, ker je končno nekdo direkt povedal, da nekaterim črna preprosto ne paše (ker velja prepričanje, da paše vsem).
  Pa eno je moda, drugo je, kaj komu pristoji (saj tudi skinny jeans hlače ali oprijete kratke majčke vidimo tudi na takih, ki imajo 90 kg …).

 4. Glede tena kože se ne morem popolnoma strinjati. Po mojem mnenju je najlepša črna na svetli koži (vendar temni lasje in oči, ti. sneguljčice). Kontrastna kombinacija svetle kože in temnih las težko prenese pastele. Ljudje, ki imajo temnejšo kožo, so pa po mojem mnenju bolje najdejo v svežlih pastelih in neintenzivnih barvah. Glede Tilde, ki je svetlo – svetla, se strinjam, da ne deluje optimalno, ampak ona kljub temu, da bi verjetno pri večini žensk to izgledalo popolnoma nemogoče, to lahko nosi. IMO. V končni fazi pa ali znaš nosit določene barve ali pač ne (ne glede na ten in pravila). A take osebe so redke.

 5. Eh, komentarjev ne morem popravljat. V bistvu sem hotela napisat še, da na barve oblek bolj vpliva barva las in oči, kot barva kože.

 6. Ravno sem gledala eno italijansko oddajo in sem bila še bolj pozorna kaj mi je ušlo pri mojem komentarju. Tina, poudarila bi, kar si že ugotovila, da črno prav vabi nakit in perle, uhane, ogrlice – lesk, da “ubije” črnino.

 7. “Že kratek sprehod po centru kateregakoli mesta nam hitro pove, da je črna barva resnično popularna med ljudmi obeh spolov ter vseh starosti.”

  Tudi jaz to opažam, sploh pozimi. Meni se zdi črna precenjena. Saj imam tudi sama nekaj črmih kosov, ampak jih kombiniram, ker se mi zdi, da črnina hitro izpade dolgočasno ali brezidejno.

 8. Uf, spet en dober članek.
  Jaz črno kar rada nosim, kombiniram na kamel, pa na sivo, belo, seveda pa tudi na zlato in srebrno.
  Nakit res zažari, sploh perle (btw. moj naljubši nakit, v vseh oblikah), pa tudi kakšni večji, bolj ekstravagantni kosi, posebne zapestnice in ogrlice, pa tudi uhani.
  Povsem se strinjam s stavkom o usnjeni torbi, outfit naredi ali ga pa uniči.
  Pa pas naredi figuro, ja, definitivno. Ampak dober pas.
  Sicer pa tudi jaz mislim, da je nošnja črne odvisna od tena kože. Svetla, topla, pegasta koža in črna obleka- no go.
  Bi pa dodala še to, da je treba pri izbiri črnih oblačil posebno pozornost nameniti materialom, ti naj bodo boljši, kompaktnejši, žlahtnejši, ker v nasprotnem primeru zadeva hitro izpade ceneno. Sama videvam trume žensk v spranih tankih cenenih poliestrtskih hlačah, spranih črnih majicah ter najhuje, v slabo krojenih in že tako obrabljenih sakojih, da se kar svetijo.

 9. Res dober članek. Tudi sama sem bila skozi prepričana, da je črna tista, ki jo izbereš, ko si v zadregi in da črna vsem paše. Zdaj vidim, da ni čisto tako…Hvala za nasvet:)

 10. Ojoj! Nosite tisto kar vam paše na dušo! Črna in temno rjava skupaj je plemenita? No za MOJE pojme pa čisto mimo…Kot tudi marsikaj drugega napisanega. Menim, da se je treba ravnati po občutku- da se sami dobro počutimo. Če pa pač nimaš okusa, pa bokpomagej…

 11. Bravo, Malina! Odlično napisan članek, ki resnično povzame na poljuden način vse ključne zakonitosti črnine.
  Lubenica, seveda obstaja zelo velika skupina ljudi, katerim črna ne pristoji, saj tudi sama spadam vanjo in situacijo zelo dobro poznam. Je pa res, da lahko črno nosi vsak, če jo zna pravilno skombinirati, kar pa še zdaleč ne pomeni, da mu zares pristoji k obrazu. In Beatrix, seveda je ten zelo pomemben, ravno toliko kot barva oči in las, saj šele ko imaš komplet, lahko določaš, kaj komu paše in kaj ne.

 12. Še ena ljubiteljica črne se oglaša! Imam pa (vsaj zdi se mi) srečo, da sodim med tiste s pravilno kombinacijo tena in barve las, oči 😉
  se povsem strinjam z napisanim – sploh del o pastelnih barvah na črno! Glede čokoladno rjave imam sama že od nekdaj pomisleke. Na drugih mi izgleda OK, sama pa teh dveh barv ne bi kombinirala. Pa niti ne vem zakaj konkretno…
  Bom pa letos verjetno prisiljena v to, ker ne bo šoldov za rjave čeveljce! He he he 🙂

  Sicer pa – bravo za napisano!

  Morda bi še o Tanjinem komentarju moral kdo napisati članek…

 13. Malina hvala za članek! Spet! Sama črno največkrat nosim v kombinaciji in redko se zgodi, da sem cela v črni.
  Glede nadaljnjega komentarja pa bi v celoti citirala Tanjo.

 14. malina odličen članek, čestitke! se več kot strinjam z vsem, edino za kombinacijo črne in čokoladno rjave se pa nisem še nikoli odločila. mi nekako ne gre skupaj oz. se mi zdi, da je bolj primerna za starejše ljudi. tudi sicer se rjave barve izogibam. sem pa velika črnoljubka zato.

 15. Dolgo čakan članek kot ljubiteljica črne 😉
  Povedano potrebno, brez olepšav, ki niso potrebne. Sem pa tudi sama izvedela nekaj novega: različni materiali…grem na delo 🙂

 16. Spet en krasen članek, poln dobrih nasvetov!
  Jaz sem ena tistih, ki jim črnina odlično pristoji, pa menda ena redkih v tej skupini, ki je ne nosi s kakšnim velikim veseljem :D. Črni so pri meni kakšni plaščki, zaradi praktičnosti, ampak imam nujno tudi rdeč plašč in belega, ker mi je moreče biti pozimi v turobnih barvah, sploh ko je tudi zunaj megleno in zaspano. Za črno od glave do pet pa moram biti malo fatalno razpoložena in obvezno z rdečo šminko. Zame je torej zadnji stavek članka: when in doubt, wear red! Bom pa uporabila nasvet glede nakita (tako moja mami drugače zelo rada popestri črnino, ima smisel!), kadar bom v kakšnem črnem puloverju.

  Se pa strinjam, da črna nikakor ne pristaja vsakomur, sem videla prevečkrat na lastne oči takšne kikse. Tudi o tem bi z veseljem prebrala kak prispevek.

 17. Odličen članek!
  Moram pa izraziti nestrinjanje s kombinacijami barv, saj po mojem mnenju črna+rjava, črna+modra, črna+zelena nikakor ne pašejo.
  Pa tudi glede svetlih ljudi in črnine, na bjondah črna izgleda fantastično, seveda pa ne na vseh.

 18. Zanimivo branje. Se strinjam da črna ne paše vsem in na vse. Rjavo-črna kombinacija meni ni všeč, prav tako modre nebi nikoli nosila na črno. Imam pa rada na sivo, violično, rdečo in kamel kombinacijo s črno.

 19. Še ena ljubiteljica črne. Očitno sem edina, ki ji črna in čokoladna rjava pašeta skupaj, to kombinacijo tudi velikokrat nosim, sploh pozimi.

 20. Moram reči, da se z veliko napisanim v tem članku ne strinjam.
  Rjava in zelena nikakor nista primerni za poslovne priložnosti, ker izpadeta groteskno in ne dovolj poslovno urejeno. In tudi večini tipov ti barvi ne pristajata. Črna, temno modra in siva so ok, ostale barve pa že ne. Se gibam v poslovnih krogih, kjer je stroga poslovna urejenost velikokrat nujno obvezna in dobro vem kakšna so pravila.
  Tudi kar se tiče kombinacije črne in rjave mi to nikoli ni in mi nikoli ne bo pasalo skupaj.
  Po mojem mnenju črna najbolj pristaja tipom kot je Gwyneth (dobro razvidno tudi iz slike v članku, kako zažari v črni), ženske s temno poltjo in temnimi lasmi ali pa s svetlo poltjo in temnimi lasmi bi po mojem mnenju morale poseči po drugih barvah kot pa po črni, ker v črni nekako ne pridejo do izraza.

  Meni črna barva zelo pristaja in je velikokrat dobra rešitev za poslovno in pa večerno garderobo. A zelo rada posegam tudi po drugih barvah kot črni. Definitivno pa je pri črni barvi potreben malo močnejši make-up, sploh smokey eyes zelo pristaja zraven.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj