Ali razmišljate o napredovanju na delovnem mestu, ste se naveličali gledati sodelavce, kako napredujejo, medtem ko vi proti vsem pričakovanjem še vedno ostajate na istem delovnem mestu?


Radovan Kragelj, Kragelj & Kragelj
Radovan Kragelj, Kragelj & Kragelj

Velikokrat se sprašujemo, kdaj je pravi čas za napredovanje. Pravila o tem res obstajajo, vendar kako vemo, kdo in zakaj si ga resnično zasluži? “Posameznik bi moral napredovati takrat, ko na trenutnem delovnem mestu ne more več izkoristiti vseh svojih potencialov. Takrat, ko ugotovimo, da bo njegova dodana vrednost na novem položaju bistveno večja, kot je na trenutnem. Ko se jasno pokaže, da bo razmerje med vrednostjo njegovih rezultatov in stroški njegovega bodočega delovnega mesta ugodnejše, kot je na sedanjem,” je za revijo MojeDelo povedal direktor podjetja Kragelj & Kragelj Radovan Kragelj, ki se ukvarja s specialističnim kadrovskim svetovanjem.

Kako napredovati

Vprašanje, zapisano v prejšnji vrstici, si verjetno precej pogosto zastavljajo mnogi karierno usmerjeni ljudje v svetu dela. Ljudje, ki napredujejo, so predani delu, in to tudi s pridom uresničujejo pri svojih delovnih nalogah. “Poganjata” jih zavzetost do dela in želja, da bodo naredili kot najbolje zmorejo, ne glede na pomembnost in obširnost delovne naloge. Verjamejo vase, v cilje oddelka in podjetja. Kako napredovati? Vprašajte se: Ali se lahko ponašam s predanostjo, z zaupanjem in s strastjo? Vprašajte se, kje ste in zakaj ste tu. Vas je pripeljal do tja, kjer ste, kakšen ključ, ali lahko z njim dosežete naslednje napredovanje? Kje želite biti in kako boste prišli do tega cilja? Želite napredovati s prehodom v drug oddelek ali v popolnoma drugo stroko? Samo besede in tihe želje o tem, da želite napredovati, ne zadostujejo. Eden glavnih razlogov, zakaj ljudje ignoriramo namige o napredovanju, je njihov dolgoročni učinek. Večina bi namreč rada videla učinke in namige v kratkem času. Vse, kar morate storiti, je, da dosledno upoštevate namige in jim sledite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj