Blush je tudi meni osebno eden izmed najljubših pripomočkov pri izgledu, zato bom tokrat predstavila, kako ga pravilno nanesti in nositi.

Potrebujemo

1. rdečilo: za začetek priporočam srednje pigmentiranega v kamnu.
2. puhast čopič: velikost je odvisna od preferenc in oblike ter velikosti obraza, vsekakor pa naj bo manjši od čopiča za puder v kamnu; sama imam najraje prirezane ali take z dvojnimi ščetinami / duofiber, saj zajamejo optimalno količino pigmenta in se najlepše prilagodijo konturam obraza.

1. Izbira barve

Tu naj veljajo enaka pravila kot pri izbiri ostalih barv za ličenje (še posebno šminka) – izberite tiste, ki se skladajo s podtonom vaše polti. Tako boste dobili najbolj naraven učinek.

Toplemu (rumenemu) podtonu najbolje pristojijo oranžna, marelična, koralna, opečnata in bronz z zlatimi delci.

Tiste z nevtralnim podtonom imate največ možnosti, saj lahko nosite praktično vse barve.

Za hladen (roza) podton je najbolje poseči po vseh rožnatih odtenkih (imajo v sebi veliko modrega podtona) hladnih rdečih (vlečejo na roza), vijoličnih ali breskovih (roza z zelo nežnim oranžnim pridihom).

Ni pa nujno, da ta pravila dosledno upoštevate – če želite, da lica bolj izstopajo in vam ni do pretirano naravnega videza, izberite barvo, ki je nasprotna vašemu podtonu (npr. roza blush rumeno polt včasih bolj poživi).

Na fotografiji sem z namenom boljšega prikaza uporabila močnejši nanos. Ker imam bolj kot ne nevtralen podton, uporabljam večino razpoložljivih barv. Ker pa sem tudi svetle polti, me najbolj poživijo bolj živi, opazni odtenki.

Če imate problem z razširjenimi porami, raje vzemite čim bolj mat finish, saj jih bleščice in sijaj na tem delu obraza izdatno poudarijo.

2. Podlaga

Rdečilo bo najlepše izpadlo na enakomerni podlagi, zato priporočam, da najprej uporabite tekoči puder in šele nato nadaljujete z rdečilom. Da pa si ne boste delali nepotrebnega dela in ustvarili lis, nanos tekoče podlage obvezno utrdite s pudrom v kamnu ali prahu – ta bo izničil morebitni film, ki ga je na koži pustila tekoča podlaga (še posebej kakšna bolj gosta).
V primeru, da boste uporabile kremno rdečilo, pa tega nanesite takoj po tekoči podlagi in šele nato zafiksirajte, saj se v nasprotnem primeru kremni pigmenti ne bodo lepo razporedili po suhi osnovi.
Vedno se spomnite na načelo, da gredo podobne teksture skupaj: torej suho s suhim in mokro z mokrim.

3. Nanos

Če ste popolnoma neizkušeni, boste mesto za nanos rdečila najlažje našli tako, da s čopičem sledite imaginarni črti od zunanjega kotička očesa navzdol, dokler ne začutite najvišje točke na lični kosti.

Včasih je veljalo pravilo, da se je pri iskanju tega predela najbolje nasmehniti. Pri nekaterih to drži, pri drugih pa zaradi mimike obraza ni najboljši način – če se sama nasmehnem in pristavim čopič naravnost na najvišjo točko, se bo ta potem, ko se bom spet zresnila, močno spustila in rdečilo bo pristalo na napačnem mestu, kar me bo postaralo. Če se že poslužujete tega načina, priporočam, da ob nasmehu pristavite čopič na lica od strani.

S prakso boste kmalu že avtomatično vedeli, kam nanesti.

Da ne bo nanos preveč močan, s čopičem najprej nekajkrat zaokrožite po robčku ali zadnji strani roke, da odstranite odvečen pigment in preostalega enakomerno razporedite po ščetinah. Ne pihajte v čopič – nekateri imajo to navado, a s tem le napršite mikrokapljice sline na njegovo površino, pigmenta pa niti ne odstranite povsod enako.

Postavite čopič na najvišjo točko lic in z nežnimi krožnimi gibi zabrisujte najprej okrog te točke, nato pa se pomikajte proti lasišču. Tako boste največ barve skoncentrirali na sama lička, proti lasišču pa bo barva bolj in bolj bleda – če bo povsod enako intenzivna, boste dobili efekt podkožne poškodbe, kar pa je daleč od učinka zdrave in sijoče barve.

Če vam je rdečilo presvetlo, dodajte nov sloj ali pa kombinirajte z drugo, temnejšo barvo: najprej nanesite svetlejšega, potem pa temnejšega v sredino prej nanešenega, da bodo robovi še vedno ostali svetli.

Če ste slučajno nanesli preveč in vam je pretemno, popravite s pudrom v kamnu na večjem svežem čopiču; v primeru kremnega rdečila s kapljico tekočega pudra na gobici, ki jo nežno potapkate čez mesto nanosa.

Kontakt

18 KOMENTARJI

 1. Kako pa je z rezličnimi oblikami obraza? Kolikor sem jaz do sedaj vedela, se precej različno nanaša blush glede na to obliko? Če je kaj na tem bi lahko morda napisala še kaj o tem?
  Meni tole kar je na sliki zgleda super 😉 Samo ne vem če to tako paše vsem?

 2. Kako pa je z rezličnimi oblikami obraza? Kolikor sem jaz do sedaj vedela, se precej različno nanaša blush glede na to obliko? Če je kaj na tem bi lahko morda napisala še kaj o tem?
  Meni tole kar je na sliki zgleda super 😉 Samo ne vem če to tako paše vsem?

 3. Aja drugače pa super članki, že čakam nadaljevanja (morda korektor, pa za ‘hajlajter’ bi blo fajn kaj več vedet) 🙂

 4. Aja drugače pa super članki, že čakam nadaljevanja (morda korektor, pa za ‘hajlajter’ bi blo fajn kaj več vedet) 🙂

 5. Julija, načeloma je ta vodnik za vse oblike obraza in tudi pristoji vsem. Ne glede na obliko obraza bodo razmerja, ki sem jih omenila, vedno ista.

  Seveda obstajajo tudi različne korekturne tehnike, ki pa spadajo bolj pod oblikovanje obraza in so (po mojem mnenju) za vsak dan za povprečno uporabnico odveč, saj je razlika večinoma vidna bolj na fotografiji, ko gledamo dvodimenzionalno sliko naravnost od spredaj. Tam lahko z različnimi nakloni in intenzivnostjo dosežemo rahlo preoblikovanje obraza (primer: pri zelo podolgovatem obrazu rdečilo nanesemo širše in čim bolj vodoravno, pri zelo okroglem pa čim bolj navpično, da ustvarimo učinek “uravnoteženosti”). Podobno kot pri “contouringu”, kjer enako počnemo s temnejšo barvo. Jaz osebno raje sledim naravnim linijam, ker je težko razložiti širšemu krogu uporabnic, kam in kako visoko nanesti rdečilo na ta način, ker lahko pri nekaterih izpade neprimerno.

  Hvala za komentar, za korektor pa je drugače že objavljeno 😉

 6. Super članek.
  Na začetku ga sicer sploh nisem šla brat, sem si rekla saj to pa že znam. Potem sem pa vseeno prebrala in danes zjutraj, ko sem se ličila se opazila, da sem prej delala napako.
  Tako kot si napisala, če se zasmejiš lica pri meni pridejo precej bolj proti ustom / nosu… kar pa potem pomeni, da je blusher na narobnem mestu. …tako, da od sedaj uporabljam tvojo tehniko… 🙂
  Sicer sem bila že na enih treh tečajih ličenja, ampak vsi zelo približno povejo kam moraš nanesti rdečilo.

  Sicer se mi pa na splošno zdi, da se rdečila veliko premalo uporabljajo. Precej punc se jih boji, samo meni se ne zdi bolj groznega kot kakšen težek puder potem pa lica popolnoma nepoudarjena. Obraz izgubi obliko.

 7. Vermillion, me veseli, da si spoznala nekaj novega! 🙂 Meni so tudi na vseh tečajih rekli, da naj se nasmejim, pa nikoli ni bilo ok (mislim, ni bilo grozno, samo nekaj me je motilo).

  Se strinjam, rdečilo vrne obrazu tisto svežino, ki jo puder odvzame. Jaz ga dolgo nisem uporabljala, zdaj pa ne morem brez njega!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj