Povsem lahko se zgodi, da pazite, kaj vaš otrok jé, nato pa velike količine sladkorja dobiva na obiskih (predvsem na obiskih pri starih starših, ki svoje vnučke radi nadvse razvajajo). Mnogi se ne zavedajo, da se sladkor ne nahaja le v sokovih in sladkarijah, temveč tudi v jogurtih, kosmičih, kašicah in celo sadju ter navidezno ‘zdravih’ žitnih ploščic. Otrok ne razume škodljivosti sladkorja, zato je pomembno, da ste o tem ozaveščeni vi, otroku pa lahko razložite, da sladkor pripomore k zobni gnilobi, slabšemu zdravju in debelosti. Spodbujanje otrok, da bi jedli zdravo, je res težko, ni pa nemogoče. Preverite, kaj lahko storite, da zmanjšate vnos sladkorja pri prehrani otrok.

PREBERITE TUDI: Doječe mamice: NIKAR ne uživajte sladkorja!

Bodite ustvarjalni

Zdrave prigrizke poskusite pripraviti očem privlačno. Zelenjavo lahko razrežete tako, da na krožniku ustvarite nasmejan obraz (smeškota), ali druge mini risbice. Hrano lahko kombinirate z drugimi prigrizki, ki jih ima otrok rad. Svetle in pisane barve ter zanimive strukture bodo otroku zelo privlačne.

Raznolikost prehrane

Zdrava prehrana naj bo raznolika, na otroka pa ne pritiskajte preveč, sicer že iz upora ne bo želel jesti hrane, ki mu jo ponujate. Pripravite in poskusite različne vrste zelenjave, ponudite otroku izbiro, naj odloči sam (se spomnite članka, zakaj nekateri ne marajo brokolija?). Tako bo imel otrok še vedno občutek, da ima možnost izbire, ne boste pa ga silili s stvarmi, ki jih ne mara.

PREBERITE TUDI: Ne le, da sladkor hrani rakave celice, celo proizvaja jih!

Pretehtajte izbiro

Jogurti, kosmiči

Raje izberite navadne jogurte od sadnih, le-ti namreč vsebujejo ogromno sladkorja, namesto kupljenih mueslijev ali drugih žitnih kosmičev, pa raje naredite domače. Namig: Če sledite temu receptu in nato namesto oblikovanja v tablice, snov razdrobite, lahko dobite super domače ‘kosmiče’ za v jogurt.

Sladkane pijače in voda

Zdaj že verjetno veste, da tudi sokovi z embalažo, na katerih piše 100% naravno, niso zdravi. Vsi kupljeni sokovi vsebujejo ogromno sladkorja, nič drugače pa ni s sladkanimi čaji ali vodami z okusi. Čaj raje sladkajte z medom (čeprav se tudi tu skriva sladkor). Otroci morda ne marajo navadne vode toliko, kot odrasli, zato jo ‘začinite’ s kapljicami limone, rezinami pomaranče ali listi mete. Dodajte pisane slamice in otroku bo tekočina takoj bolj privlačna.

Sadje

Morda boste presenečeni, a tudi v sadju se nahaja sladkor. Priporočamo jagodičevje, ki vsebuje najmanj sladkorja, največ antioksidantov in je nasplošno najbolj zdravo, pa tudi otroci ga obožujejo.

Ne prepovedujte, ampak nadzirajte

Raziskave so že večkrat pokazale, da prepoved živil še bolj privlači otroke. Občasni piškoti ali čokoladica ne bodo ogrozili otrokovih prehranjevalnih navad, če je to zgolj občasno (in rezervirano za posebne priložnosti, ter seveda razvajanja starih staršev). Pazite, da sladkih prigrizkov ne hranite doma, in se jim izogibajte, če jih otroci ne zahtevajo, ter omejite ponujeno količino, če to počnejo. Pojasnite jim, zakaj je pomembno, da se ta živila omejijo – tudi zato, ker bo poučevanje o lastnem zdravju dolgoročno delovalo bolje, kot če bi rekli le ne (brez razlage).

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj