Meditacija sicer pozitivno vpliva na človekovo duševno stanje, mir in zdrav razum. A za meditacijo se je potrebno povsem umiriti, kar lahko marsikomu povzroča težave. Nekaterim ljudem povzroča težave že to, da morajo imeti mirne misli in osredotočenost in tako jim je meditacija v dnevu, kjer ljudje stalno hitimo in drvimo, prej obveznost kot pa sproščanje. Ampak pogled na meditacijo lahko spremenimo. Osredotočimo se lahko na vaje, ki so prav tako lahko meditativne, le da se zraven gibamo. Tudi gibanje na svežem zraku nas lahko poveže z našimi mislimi, telesom, dušo in umom. Če ste med tistimi, ki nikakor ne morete biti pri miru, še težje pa umirite svoje misli, vam predlagamo nekaj aktivnosti.

PREBERITE TUDI: 1. korak do meditiranja? Samo 2 besedi!

Tek – brez slušalk

Tek je najlažja aktivnost, ob katerem lahko dobite dober, enakomeren ritem gibanja in še bolj učinkovito bo, če ne boste poslušali glasbe. Tako se lahko osredotočite na svoje dihanje, nase ali naravo. Nujno je, da ne gledate ne kilometre ali hitrost. Preprosto prepustite se in ne razmišljajte o preteklosti, prihodnosti, temveč užijte trenutek. Če vas začnejo prevevati skrbi in vam misli preprečujejo sproščenost, jih preprosto zavrzite, pustite za seboj in se zopet osredotočite na korak ali dihanje.

Kolesarjenje

Če imate možnost, kolesarite v naravi in pojdite ven iz betonske džungle, kjer vladajo slab zrak, gneča ljudi in hrup. Odpeljite se na mirna brezpotja. Kolesarjenje je lažje kot tek, lahko zadihate s polnimi pljuči.

Ples

Ritem, ki ga najdemo v glasbi in plesu, nam lahko da veliko sprostitev. Če vam gre ples dobro od rok, se lahko udeležite tudi vodenih tečajev ali plesnih vadb. Tu si boste um zares lahko spočili, saj boste osredotočeni le na koreografijo in pozabili na težave. Tako se bodo vaši stalno razmišlujoči možgani sprostili.

Plavanje

Plavanje vas prisili v enakomerno dihanje in ponavljajoče se gibe. Konstantna pozornost na vodo, ter kombinacijo gibanja in dihanja vam bodo pomagali iti v meditativno stanje.

Pomembno je, da ste prisotni v sedanjosti, da ne dovolite misli o preteklosti in prihodnosti, da vam zopet zapolnijo možgane in vas spravijo v skrbi ter jemljejo energije. Iti v meditativno stanje, brez upoštevanja tradicionalnih pravil je mogoče. Sicer pa je čas, preživet sam s seboj, športno in v naravi, že tako zelo kvalitetno preživet čas, ki pozitivno vpliva na telo, um in dušo.

PREBERITE TUDI: Mindfulness meditacija izboljša naše sprejemanje odločitev

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj