Vemo, da so bolečine ob menstrualnih krčih lahko zelo hude, celo tako hude, da ne pomagajo niti protibolečinske tablete. Naravne metode blaženja krčev so primerne za tiste srečnice, ki občutijo le manjša nelagodja in rahle bolečine. Tistim, ki trpijo za hudimi, neznosnimi bolečinami, pa naj bodo naravne metode podpora protibolečinskim zdravilom.

PREBERITE TUDI: Dismenoreji rečejo tudi mali porod


Topli obkladki

Topel termofor bo pospešil prekrvavitev in lajšal bolečine.

Masaža z eteričnimi olji

Nežna masaža z olji kamilice ali majarona vam bo dobro dela, saj blaži krče. Pomagala bodo tudi eterična olja muškatne kadulje, komarčka, majarona ali brina. Nekaj kapljic nežno vmasirajte na trebuh.

Joga

Če le lahko, poskusite s kakšnim od joga položajev za blaženje krčev. Videoposnetke najdete na Youtube-u.

Sprehodi v naravi

Vemo, da ob hudih bolečinah ne morete niti stati, kaj šele hoditi. Pogosto se bolečina namreč prenese tudi v stegna, ki postanejo šibka. Če imate malce blažjo obliko krčev, ali morda protibolečinske tablete že učinkujejo, pa se le malo sprehodite. Gibanje poveča količino ‘srečnih hormonov’ ki blažijo bolečino, poleg tega boste spodbudili tudi prekrvavitev.

Prehrana

V času menstruacije (in tudi nasploh) zmanjšajte pitje kofeina, alkohola, uživanje sladkorja, predelane hrane in ogljikovih hidratov. Ta prehrana namreč poveča vnetne procese v telesu. Uživajte protivnetna živila in vitamine ter minerale, da podprete telo.

PREBERITE TUDI: Hrana, ki deluje protivnetno (zmanjšuje vnetne procese v telesu)

Počitek

Živimo v norem svetu, ki od nas terja stalno tekanje sem in tja. Dovolite si počivati, naj vaša rodila mirno opravijo nalogo, ki jo morajo. Na prvi dan menstruacije torej počivajte. Če to ni čas, da same sebe ‘pocrkljate’, kdaj pa je?

Čaji

Vsi zeliščni čaji so izjemno zdravilni, že samo pitje toplega čaja pa pomirjujoče. Pripravite si kamilico ali metin čaj. Dobro bodo delovali tudi ingverjev čaj, metin čaj in janežev čaj.

Prehranska dopolnila

Omega-3 maščobne kisline

Raziskave so pokazale, da zadostna količina omega-3 prispeva k manjšim menstrualnim krčem.

Magnezij

Magnezij sprošča mišice in blaži krče. Magnezij ima prav tako ključno vlogo pri preprečevanju zastajanja vode v telesu – prav to pa krepi krče.

Cimet

Cimet redči kri in vsebuje protivnetne učinkovine, ki pomagajo ublažiti menstrualne krče. Je tudi bogat vir mineralov, ki med menstruacijo delujejo blagodejno.

PREBERITE TUDI: Naravna sredstva proti PMS

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj