Sadje je v zadnjem času postala pomembna sestavina, ko gre za nego kože in mango ima toliko dobrih učinkov na kožo, ki trpi zaradi aken, se prehitro stara, ima temne madeže in je brez sijaja. Preverite, kako mango koristi zdravju kože.

Lahko zmanjša znake poškodb zaradi sonca

Naravni antioksidanti v mangu lahko zmanjšajo znake poškodb sonca z zmanjšanjem oksidacije kožnih celic.

Podpira tvorbo kolagena

Mango je bogat z vitaminom C. Vitamin C je potreben za proizvodnjo kolagena. Kolagen je najpogostejša beljakovina v koži in ji daje njeno strukturo. Ljudje, ki ne dobijo dovolj vitamina C, razvijejo bolezen, znano kot skorbut. Veliko simptomov skorbuta, kot sta slabo celjenje ran in luskasta koža, je posledica zmanjšane proizvodnje te beljakovine.

Lahko zmanjša akne

Mango vsebuje veliko količino vitamina A. Menijo, da lahko pomanjkanje vitamina A poveča tveganje za nastanek aken s povečanjem proizvodnje beljakovinskega keratina v telesu. Prekomerna proizvodnja keratina lahko povzroči zamašitev lasnih mešičkov in znojnic, ki se razvijejo v akne.

Lahko zmanjša tveganje za kožnega raka in druge vrste raka

Polifenoli so kemikalije, ki jih rastline naravno sintetizirajo. Mango vsebuje polifenol, imenovan mangiferin, ki deluje kot antioksidant. Jedrce manga, semena in lupine vsebujejo najvišjo koncentracijo mangiferina. Tudi listi, stebla in lubje rastlin manga vsebujejo visoko vsebnost te kemikalije.

Obstaja nekaj dokazov da lahko mangiferin zmanjša tveganje za nekatere vrste raka, vključno z:

  • kožnim rakom,
  • rakom dojke,
  • rakom debelega črevesa,
  • rakom materničnega vratu.

Za popolno razumevanje njegovih učinkov je sicer potrebnih več raziskav.

Kako se mango uporablja za zdravje kože?

Skupaj z uživanjem svežega manga lahko zaužijete mangovo olje ali ekstrakt za bolj koncentriran odmerek ključnih hranil. Mango lahko nanesete tudi neposredno na kožo z uporabo mangovega masla ali z dodajanjem manga v obrazno masko.

PREBERITE TUDI: Avokado – da bo vsak obrok bolj slasten in zdrav

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj