Kate Middleton je začela počasi. Morda sprva ni delovalo tako – njena kraljeva poroka leta 2011 je bila navsezadnje zelo intenzivno izpostavljena svetovni pozornosti, prav tako pa je nekaj mesecev pozneje sledila turneja kraljevega para po Kanadi in Kaliforniji.

Vendar je večino svojega zgodnjega kraljevega življenja preživela v Norfolku, medtem ko je njen mož, princ William, delal kot pilot zračne reševalne službe. Ko se je uradno pojavljala, je le redko imela govore ali javno nastopala. Intervjuji s princeso so bili zelo redki. ‘Zakaj je Kate Middleton tako molčeča?’ se je glasil naslov v časopisu leta 2015. Tabloidi so jo poimenovali “vojvodinja Dolittle”.

A kot pravi pregovor, počasi se daleč pride. Več kot 12 let po vstopu v kraljevo družino je Kate Middleton postala ena njenih največjih zvezdnic. Njena priljubljenost je izjemna in ocene vsakič znova pozitivne, njen ugled pa je kljub številnim družinskim škandalom ostal neomadeževan.

S princem Williamom sta zdaj obraz več pomembnih pobud monarhije, kot sta Heads Together, katere cilj je odpraviti stigmatizacijo duševnega zdravja, in nagrada Earthshot, ki podeljuje štipendije za ustvarjalne rešitve v boju proti podnebnim spremembam. Sama ima tudi več lastnih projektov: ustanovila je center Royal Foundation Center for Early Childhood, ki se osredotoča na dobro počutje otrok. Na Twitterju sta delila videoposnetek, ki prikazuje deset let princesinega dela z majhnimi otroki.

“Želela se je učiti. Veliko je imela nerazkritih obiskov in zasebno je obiskovala ljudi, ki so ji pomagali razumeti vprašanja, ki jih je želela nasloviti,” je povedala njena nekdanja zasebna tajnica Rebecca Priestley. “To so bile življenjske odločitve, ki jih je sprejemala. Ko je govorila, je želela biti verodostojna.” Izdala je tudi knjigo Hold Still, zbirko fotografij iz obdobja pandemije, ki so jih posneli ljudje po vsej Veliki Britaniji.

Leta 2019 je kraljica svoji soprogi podelila odlikovanje Veliki križ kraljevega viktorijanskega reda (GCVO) – znak spoštovanja do vojvodinjinega dela.

V kraljevi družini je uradno preživela več kot desetletje, v javnosti pa nekaj manj kot dve desetletji. Čeprav je prezgodaj razglašati njeno zapuščino – kraljica je na prestolu navsezadnje preživela sedem desetletij – ni prezgodaj zaznati in priznati njenih mnogih in velikih vplivov.

Morda je prva njena vloga pri odpravljanju kulture “trdih ustnic” v monarhiji. Čeprav bi bilo vsekakor nepravilno, če bi Kate opisali kot odprto knjigo, je bila prav ona tista, ki se je domislila ideje o akciji Heads Together (Glave skupaj).

“Catherine je bila tista, ki je prva ugotovila, da se vsi trije ukvarjamo z duševnim zdravjem na posameznih področjih,” je v govoru ob svetovnem dnevu duševnega zdravja o fundaciji, ki sta jo takrat vodila takrat še vojvoda in vojvodinja Cambriška ter princ Harry, dejal princ William. “Videla je, da so v jedru težav odraslih, kot so zasvojenost in razpad družine, pogosto tudi nerešena vprašanja duševnega zdravja iz otroštva.”

Čeprav se je kraljeva družina v preteklosti zagotovo ukvarjala s stigmatiziranimi temami – na primer z delom princese Diane v zvezi z aidsom – duševno zdravje ni bilo ena od njih. Njihovo zagovorništvo je bilo uspešno: Leta 2018, dve leti po začetku projekta, je ONS ugotovil, da je stopnja samomorilnosti moških v Združenem kraljestvu znašala 15,5 na 100.000 moških, kar je najnižja vrednost po letu 1981.

In potem je tu še njena, no, normalnost. Za razliko od večine nekdanjih kraljevih soprog princesa ne prihaja iz aristokratskega okolja. Čeprav je to med njenim dvorjenjem princu Williamu povzročilo nekaj krutih pripomb – njeno družino so javno imenovali “Middletonovi iz srednjega razreda” – se je izkazalo za eno njenih največjih prednosti, saj to pomeni, da se lahko ljudje z njo poistovetijo.

Na uradnih dogodkih nosi obleko Zara. Opazili so jo pri šolskih prevzemih in v trgovinah z živili. Svoje otroke za rojstne dneve fotografira v nogometnih dresih in maskirnih majicah ter jih nato deli s svojimi večmilijonskimi sledilci. Ko je postala članica kraljeve družine, ni nehala početi običajnih stvari – na nek način je ostala navidezno takšna kot mi. “Princesa se pragmatično zaveda, kako je biti iz spodobne, prizemljene družine,” je povedal Jamie Lowther-Pinkerton, nekdanji zasebni tajnik para.

Mnogi se sicer sprašujejo o vlogi monarhije v 21. stoletju. Barbados, na primer, je pred kratkim ukinil kraljico kot voditeljico države, čeprav ostaja del britanskega Commonwealtha. Tisti, ki so se v njej rodili, se seveda lahko trudijo, da bi bili prizemljeni, toda v resnici so s kronami in gradovi blagoslovljeni zgolj po rojstni pravici. Kate služi kot protiutež pogosto odvečnim fantazijam – in tako pomaga monarhiji, da ostane živa tudi v sodobnem času.

Omeniti je treba, da bi bila njena svakinja, vojvodinja Susseška, podobna pridobitev za kraljevo družino, vendar se je leta 2020 s princem Harryjem umaknila kot starejša člana kraljeve družine. Pomembno je, da sta zakonca pred kratkim spremenila svoje ime na Instagramu iz precej arhaično zvenečega “Kensingtonska palača” v bolj neposreden “Princ in princesa Walesa”.

Poroka z britansko monarhijo in obstanek v njej, kot se je izkazalo, ni enostaven podvig. Princesa Diana in vojvodinja yorška sta se na koncu ločili od svojih mož. Vojvodinja Susseška in princ Harry sta se odločila za odhod – a Kate nadaljuje z delom. Na božični večer pred dvema letoma sta zakonca delila posnetek, na katerem princesa Kate med koledovanjem, ki so ga predvajali na televiziji ITV, igra klavir skupaj z glasbenikom Tomom Walkerjem. Samo na Instagramu si ga je ogledalo enajst milijonov ljudi.

Izkazalo se je, da je Kate že več mesecev tiho vadila instrument – kar deluje simbolično za njen pristop h kraljevi vlogi.

PREBERITE TUDI: Pred kraljevim življenjem: službe, ki so jih imele Kate Middleton, kraljica Camilla in druge

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj