Prvi prazniki po razhodu so vedno težki. To je bil čas, ki ste ga preživljali skupaj z družino, zato je normalno, da vam vzbuja najtežje občutke. A hkrati je ravno zato najbolj pomembno, da si naredite kar se da vesele in prijetne praznike.

Če ste letos brez partnerja in otrok, bo tudi praznovanje povsem drugačno, kot ste ga bili vajeni nekaj let. Ostali ste sami s težo razhoda in z ugibanjem, kako preživeti praznični čas – in s takim bremenom je težko uživati praznike.

Ne glede na to, kako obremenjujoč in depresiven je razhod, vseeno imate lahko trenutke iskrene sreče. Upoštevajte spodnje 3 nasvete, kako si polepšati praznike četudi ste v razhajanju.

1. Zavedajte se, da je povsem v redu, če so prazniki drugačni

Drugačno ne pomeni nujno slabo ali narobe – niti da je ločitev vam in vašim otrokom do konca življenja uničila praznike. Drugačno pomeni le ne enako kot prej in dobra stvar tega je, da sedaj lahko izbirate in si naredite praznike celo boljše, kot ste jih bili vajeni.

2. Osredotočite se na pozitivno in pozabite na bivšega in kaj počne za praznike

Ja, težko je ne primerjati in ugibati, kako praznike preživlja vaš bivši (še zlasti, če imate vi otroke). A primerjanje prinese le nesrečne, depresivne občutke. Četudi sicer menite, da je vaše praznovanje boljše in se imate sicer lepo.

Namesto tega se raje osredotočite na vse dobro, kar počnete in kako lepo se imate se imate – četudi se boste morali za to, da najdete dobre stvari, precej potruditi.

3. Izognite se temu, da bi bili za praznike sami

Povsem razumljivo je, da niste praznično razpoloženi, če ste v razhajanju ai na sveže samski, a to ne pomeni, da se morate izolirati. Normalno je, da postanete depresivni in čutite obup, če ste preveč sami, saj se takrat radi zaciklamo v lastne negativne misli. Zato poskrbite, da boste za praznike v dobri družbi z ljudmi, ki jim je mar za vas in jim nekaj pomenite.

Presenečeni boste, kako lahko čas, preživet z najbližjimi, izboljša počutje in ustvari praznično  razpoloženje ter tako olajša in polepša praznike.

Spremembe, ki ste jih naredili v tem letu, če ste se razšli, so enormne in še vedno se soočate s posledicami razhoda. Prazniki so še ena izmed tradicij, ki ste jih imeli kot družina in sedaj potrebujejo le malce prilagoditve.

In ne glede na to, kako zahtevna in izzivov polna je ta sprememba, s pomočjo teh nasvetov boste prebrodili tudi drugačne praznike (ki vas utegnejo celo pozitivno presenetiti). Se morda zgodi čudež in bodo celo najboljši doslej? Pustite se presenetiti. Predvsem pa bodite potrpežljivi, mehki in sočutni do sebe – to je čas, ko to najbolj potrebujete.

Nežna skrb zase je najboljše darilo, kar si ga letos lahko podarite.

PREBERITE TUDI: Kako preživeti praznike, če vaša družina ni ravno idealna?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj