Vzrokov za manjšo zmogljivost je lahko več, najpogostejša sta premalo spanca in hrana, ki jo zaužijete pred treningom. Poleg tega pa na vaš trening zelo vpliva tudi to, kako dihate.


Naučite se pravilno dihati

Večina ljudi pri dihanju uporablja samo zgornjo tretjino pljuč. Pri teku je najboljše globoko dihati, saj s tem razširite pljuča in prepono potisnete navzdol, ter razširite prsni kos in s tem dobite več kisika, kar preprečuje omotičnost in slabost. Z nekaj vaje lahko izboljšate zmogljivost svojih pljuč in tako izboljšate tudi športne rezultate. Za boljše tehnike dihanja je odlična kombinacija treningov teka, joge in pilatesa.


fitsugar.com


Uskladite korake in dihanje

Pri lahkotnem teku vdihujte približno tri ali štiri korake, nato pa tudi izdihujte približno isto dolgo. Na začetku boste za usklajevanje korakov in dihanja mogli šteti, sčasoma pa se boste navadili na tak ritem.
Pri bolj intenzivnem teku vdihujte en do dva koraka in potem tudi izdihujte en do dva koraka. Pri višjem tempu telo potrebuje več kisika, zato je pomembno tudi to, da dihate dovolj globoko.
Če ne morete uskladiti korakov z dihanjem, verjetno tečete prehitro, zato malo upočasnite in štejte korake, da jih boste uskladili z dihanjem.


Naučite se dihati skozi nos

Dihanje skozi nos je še posebej pomembno v hladnejših dneh, saj lahko z dihanjem skozi usta preveč izsušite sluznico in zato težje dihate. Pljuča namreč niso vajena suhega zraka, pri dihanju skozi nos se pa ima zrak malo več časa, da se segreje in navlaži. Če vam dihanje skozi nos predstavlja težave, ga začnite vaditi že zdaj, da vam bo lažje v hladnejših dneh.

Kako pa vi dihate med tekom? Se boste pravilne tehnike še morali naučiti?

Vir naslovne fotografije: muscleprodigy.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj