Ustvarite si sliko življenja, ki ga želite

"Imeti določen cilj in doseči želen življenjski slog vam bo uspelo le, če boste pri tem vztrajali," pravi finančni svetovalec, Ric Edelman, ki je tudi avtor knjige Resnica o denarju. Z namenom prihraniti več denarja in posledično tudi imeti za tisto, kar načrtujete, si morate v mislih ustvariti sliko načina življenja, ki si ga želite.


Tudi če ste brez denarja, vas nič ne stane, če sanjate o tem, da bi postali bogati.
Ne prenehajte sanjati in verjemite vase!

Foto: i.huffpost.com

To bo pripomoglo k temu, da vam bo varčevanje tudi bolj všeč in vas bo motiviralo k osredotočenosti na svoj cilj. Če varčujete za nov dom, upokojitev, nov avto – najdite fotografije, ki predstavljajo vaše sanje, in jih postavite na vidno mesto. Večkrat, kot boste te fotografije videli, bolj vas bodo motivirale in spominjale na želene rezultate. Gre za podobno zadevo kot je pri izgubljanju odvečne telesne maščobe, kjer si fotografijo želene postave nekateri prilepijo kar na hladilnik.

Preden se odločite za nakup, dobro premislite

"Vedno, kadar želite nekaj kupiti, se vprašajte, ali to tudi zares potrebujete/želite," predlaga osebna finančna svetovalka. Ugotovili boste, da se na seznamu stvari, ki jih potrebujete, pravzaprav nahaja mnogo manj stvari, kot jih dejansko kupujete ali si jih želite.


"Ali to zares potrebujem?"
Foto: img.ehowcdn.com

Če želite privarčevati, boste morali predvsem znati nadzorovati svoja čustva! Pozorni bodite tudi pri nakupu hrane, kjer zagotovo poznate tisti dogodek, ko se po trgovini sprehajajo le 'lačne oči.' Znana pa vam je zagotovo tudi tista modna potegavščina, ko se vam v misli prikradejo besede 'Takšne torbice pa še nimam' ali 'V moji omari se še ne nahaja nič v tej barvi'. Zavedajte se, da so tudi prodajalske strategije usmerjene v vam nasprotno smer: vedno se bodo ustvarjali novi in novi (modni) trendi, ki vam bodo hoteli sporočati, da tega pa le še nimate in morate imeti. Zato je tako pomembno, da se vedno vprašate 'Ali to res potrebujem? in 'Ali si tega zares želim?'. Takšno preprosto vprašanje vas lahko ubrani nepotrebnih stroškov.

Kot je nekoč rekel Benjamin Franklin: "Pazite na majhne izdatke. Majhna luknja lahko potone veliko ladjo."
 

Pojdite na varčevalno dieto

"Določite si dva dni v tednu, ko ne boste nič zapravljali," svetuje klinična psihologinja in avtorica vodnika za preoblikovanje samouničevalnega vedenja. V teh dveh dneh kupite nujne stvari (kot je na primer prevoz na delo) in pozabite na tisto, kar ni nujno (kave, kosila, sladkarije,…). "Zavedanje, da svojega denarja ne mečete stran, bo okrepilo tudi vašo samokontrolo."

"Skleni dogovor s seboj, da boš prihranil vsak teden določen znesek od tvojega zaslužka." Orison Swett Marden


"Kamen na kamen, palača!"
Foto: img4-3.realsimple.timeinc.net

Načrtujte porabo denarja

Tudi vaš mesečni dohodek potrebuje načrt porabe. Pregledno in natančno vodite porabo svojega dohodka in določite nujne odhodke (za položnice, prehrano, sredstva za otroke) ter druge manj nujne odhodke. Lahko si naredite tudi lestvico, na kateri od 1 do 5 ocenite nujnost določenih odhodkov. Tako si boste ustvarili natančen pregled nad svojim finančnim stanjem in lažje določili ter sploh spregledali, kje lahko napravite določene varčevalne reze in kje jih pravzaprav ni mogoče narediti.


Razporedite si svoje odhodke
Foto: 0.tqn.com

Pomislite na to, kako lahko prihranite pri hrani; katere so tiste luksuzne dobrine, ki niso nujne in bi se jim lahko odpovedali; določite, kdo v družini bi lahko bolj varčeval, na koncu pa premislite še  o tem, kako zmanjšati mesečne račune – na primer za elektriko (mogoče niti ne veste kaj vam povzroča največji strošek pri porabi električne energije), bencin, ogrevanje, vodo, …

"Vaša navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine." T. Harv Eker

Trik: pri učenju, kako pravilno načrtovati in 'zategniti pas', vam lahko pomagajo tudi določene računalniške igre, kjer morate služiti in porabljati denar, ali pa le virtualno načrtovanje nekega potovanja in vseh stroškov povezanih z njim.

"Kdor hoče biti bogat, se mora naučiti dvoje: pridelovati in varčevati." (francoski pregovor)

Vir naslovne fotografije: the-word-of-life.com
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj