… spolno vzburjene ženske po tem, ko doživijo občutek gnusa in ostale negativne dražljaje in pokazala je, da gnus najbolj izniči žensko vzburjenost. Raziskovalci so ugotovili, da bolj, kot je ženska pod občutki gnusa, manj bo spolno vzburjena. Gnus sicer občutek sodi med tako imenovane zaščitne občutke – torej občutke, ki ljudem preprečujejo, da bi se spustili v karkoli, kar prenaša bolezni (npr. stik s telesnimi tekočinami drugega človeka).

Razvojna psihologinja dr. Fleischman, ki je raziskavo vodila, je povedala: “Seks vključuje povečan kontakt s telesnimi vonjavami in tekočinami, ki v drugih kontekstih pomenijo možnost prenašanja bolezni in lahko vzbudijo gnus. Ženske so bolj podvržene temu, da dobijo spolno prenosljivo bolezen preko spolnih odnosov kot moški in imajo pogosteje slabše izide le-teh, če se okužijo, zato lahko pričakujemo, da bodo čutile močan odpor in upad poželenja, ko začutijo gnus.” Tudi sicer je popolnoma logično, da spolno poželenje in gnus vplivata eden na drugega. Vzburjenje nas motivira k bližini z drugimi in njihovimi telesi, medtem ko gnus deluje ravno obratno.

“Naše naslednje predvidevanje je bilo, da bo vzburjenje zmanjšalo občutljivost na gnus, kar so pokazale nekatere pretekle raziskave. A ta je bila prva, v kateri smo merili dotok krvi v genitalije, ki je nujen pri vzburjenju.” Ena izmed večjih razlik med spoloma, ki so jo odkrili raziskovalci, pa je ta, da so moški manj občutljivi na gnus kot ženske, še zlasti, ko gre za seks. Ugotovili so tudi, da ženske, ki so manj občutljive na gnus, v trenutkih vzburjenja ta občutek še bolj potlačijo.
Pretekle raziskave so že pokazale, da so vzburjeni moški manj občutljivi na gnus in dr. Fleischman je povedala, da razlog tiči v tem, da so ženske bolj ogrožene ko gre za možnost okužb s spolno prenosljivimi boleznimi.
Raziskava je bila objavljena v PLOS One.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj