Čeprav verjamemo, da so vse to le domneve, ni skrivnost, da ljudje pogosto ustvarijo prvi vtis o človeku na podlagi barve las. Raziskave so sedaj dokazale, da imajo lahko mnogi od teh stereotipov včasih zelo resnične učinke. Predstavljamo vam pogoste barve las in osebnostne lastnosti povezane z njimi.

PREBERITE TUDI: Ideje za pričesko: lasje srednje dolžine

Rdeča barva las

Velja splošno prepričanje, da smo rdečo barvo las podedovali od Neandertalcev, a je znanost dokazala, da je le ta posledica mutacije gena v kromosomu 16. Rdeči lasje so bili v preteklosti cenjeni in  predstavljeni v umetniških delih Michelangela in od nekdaj so ljudje z rdečimi lasmi imeli pomemben položaj v družbi. V Veliki Britaniji so dandanes rdečelasci ustrahovani ali ozmerjani z besedami, kot je ‘ginger’, ki jih nekateri ocenjujejo kot slabe in rasistične pripombe. V Nemčiji rdeča barva las predstavlja hudiča; ženske z rdečimi lasmi in zelenimi očmi so bile po nemški folklori povezane z čarovništvom in so veljale tudi za demonske ali zle.

Ljudje z rdečo barvo las so skrivnostni, romantični, strastni, vabljivi in ognjeni ljudje. Ponavadi imajo različne osebnosti. So eksplozivni, hitre jeze, samozadostni in strastni.

Blond barva las

Zelo redka barva las, ki se naravno pojavlja le v severni Evropi in Ameriki. Bila je opažena tudi pri 10 % avtohtonega prebivalstva Salomonovih otokov v južnem Tihem oceanu, kjer imajo prebivalci precej temno kožo. Do nedavnega je veljalo, da je ta barva las posledica genske spremembe, ki so jo prenašali stari trgovci in popotniki, a so znanstveniki dokazali, da je za to odgovoren en sam gen.

Ljudje, ki imajo to barvo las veljajo za naivne, skrbne, ubogljive, elegantne in mladostne.

Črna barva las

Če imajo moški raje blondine, je znano, da imajo ženske raje moške s temno barvo las. Globoke, zamišljene, melanholične in resne so osebe z naravno črno barvo las. Raziskave so pokazale, da je pri temnolasih ljudeh večje tveganje za Hodgkinov limfom, saj je le ta posledica zapisa v DNK.

Osebe so nagnjene k sanjaštvu, poeziji, so spiritualne, resne, samozavestne, a hkrati polne dvomov.

Rjava barva las

Ta barva las, ki jo pretežno opažamo v Aziji, Južni Ameriki in Afriki, v Evropi velja za eksotično, tako kot so blondinke in rdečelaske v preostalem delu sveta. V raziskavi, ko je ženska trikrat obiskala nočni klub in trikrat spremenila barvo las (iz rdeče, kasneje blond in še v rjavo) je večina moških kasneje povedala, da se jim je zdela rjavolaska najbolj privlačna, dostopna, zanesljiva in na videz boljša v spolnosti.

Ljudje z rjavimi lasmi so deloholiki, vztrajni, globoko ljubijo, so zvesti in nagnjeni k odvisnostim (delež kadilcev je med rjavolasci najvišji).

PREBERITE TUDI: Uživanje te hrane vam lahko poslabša stanje las

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj