… ki jo čutite do druge osebe. Nepričakovani šok in napetost.

Toda izražanje tega pojma v besedah ​​se izkaže za zahtevno. (Resno, ali bi lahko zdaj definirali spolno kemijo, če bi vas kdo vprašal?) Kaj sploh je spolna kemija in kaj je v ozadju te čarobne, magnetne izkušnje? Še bolje, kako nujno je to za dober in trajen odnos?

Definicija spolne kemije

“Spolna kemija je zelo močan, a neizrekljiv občutek, ki ga čutite v telesu, ko vas nekdo privlači,” pravi dr. Zhana Vrangalova, profesorica spolnosti na univerzi v New Yorku in ustvarjalka spletne knjige Uncensored with Dr. Zhana o spolnosti in odnosih.

Običajno je ta privlačnost fizična, lahko pa je tudi intelektualna ali čustvena. Nekdo, ki je sapioseksualec (kar pomeni, da ga inteligentni ljudje v prvi vrsti spolno in čustveno privlačijo), na primer morda občuti spolno kemijo z nekom, ki se mu zdi mogočen ali briljanten, pojasnjuje Vranglova. Po drugi strani pa lahko nekdo, ki je sivospoln in biromantičen (kar pomeni, da redko doživlja spolno privlačnost, vendar ima potencial, da doživi romantične naklonjenosti do ljudi dveh ali več spolov), prav tako občuti spolno kemijo z nekom. Ko jo začutiš, pa je spolna kemija močna, pravi Vranglova. “To je opojno, moteče in lahko postane vsestransko.” Psiholog in seks terapevt Megan Fleming, Ph.D., strokovnjak s stalnim prebivališčem v ljubezni se strinja in dodaja, da je lahko, “električna”, “hipnotična” in “nepremagljiva”.

Kakšen občutek prinaša spolna kemija?

Običajno lahko opazite, da imate z nekom spolno kemijo zaradi fizičnih simptomov, ki jih opazite, ko osebo vidite, čutite, slišite, pomislite ali zavohate. “Metulji v trebuhu, razširjene zenice, zvišan srčni utrip, zvišan krvni tlak, zardela koža in potenje so pogosti fizični odzivi na občutek spolne kemije z nekom,” pravi Vranglova.

Kaj povzroča spolno kemijo?

Na žalost je bilo zelo malo znanstvenih raziskav, ki bi raziskovale vzroke spolne kemije. Toda Vranglova sumi, da gre za kombinacijo nekaj različnih stvari, med drugim:

  • Biološki dejavniki: fizični videz, raven hormonov, feromoni (kemične snovi, ki jih živali, vključno z ljudmi, proizvajajo in sproščajo za spodbujanje drugih posameznikov iste vrste)
  • Socialni dejavniki: kako podoben je nekdo in je privlačen (s pomočjo kulturnih lepotnih standardov )
  • Razvojni dejavniki: ali vas kdo spomni na zgodnejšo prijetno izkušnjo ali nekoga / nekaj znanega ali tolažilnega.

PREBERITE TUDI: 6 živil za večji libido

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj