Sodobni način življenja je, med drugim, privedel tudi do nespečnosti, raznih težav s spanjem in neprespanosti. Razne ankete so pokazale, da ima okoli polovica zahodnjakov kakšne težave s spanjem ter da se nikoli zares ne naspijo in spočijejo.

Več kot polovica jih je povedala tudi, da imajo težave s spanjem vsako noč ali skoraj vsako noč. Zakaj torej tako težko zaspimo in/ali se ponoči zbujamo?

Tradicionalna kitajska medicina pravi, da lahko veliko odkrijemo na podlagi tega, kdaj se zbujamo. Tako naj bi v vsakem delu noči deloval določen organ in stimuliral določene občutke in duhovna stanja. V TKM je spanje visoko cenjeno, saj se zavedajo, da je ključno in nujno potrebno za vsesplošno zdravje in dobro počutje.

Ena teorija pravi, ki jo zdravniki uporabljajo za razlago našega cikla spanja, je shen, ki opisuje misli, stanje zavesti in duševne funkcije. Naša telesa so bila ustvarjena, da sledijo naravnemu ritmu: ponoči mirujejo, počivajo, se regenerirajo; čez dan pa naj bi bili aktivni.

Če se vsako noč redno zbujate približno ob istem času, ne prezrite signalov, ki vam jih daje vaše telo. Odvisno od tega, kdaj se zbujate, poskušajo organi v vašem telesu komunicirati z vami.

Zvečer med 21. in 22. uro težko zaspite

Pod stresom ste.

Dandanes redkokdo ni pod stresom; vsi smo preobremenjeni s tisoč in eno obveznostjo, ki jih je po možnosti treba opraviti skorajda istočasno in, jasno, brezhibno. Ko se tako zvečer uležete, vas preplavijo misli, česa vse vam ni uspelo postoriti, kaj vas čaka jutri in naslednje dni …

Poskusite si pomagati z večerno meditacijo in pred tem sprehodom. Ne, to ni le za tiste, ki so nagnjeni k vzhodnjaškim praksam, temveč dandanes za vsakogar. Meditacija vam bo omogočila, da bo vaše telo prešlo v stanje miru in spokojnosti in tako boste lažje zaspali.

Začnete lahko z vodenimi večernimi meditacijami, ki jih je na izbiro skorajda neomejeno. Tako boste umirili možgane in jih pripravili na spanje. Pomagajte si tudi s počasnim umirjenim dihanjem.

Ne pozabite tudi na redno gibanje tekom dneva – le utrujeno telo lahko tudi kakovostno počiva.

Zbujate se med 23. in 1. uro zjutraj

Doživljate čustveno razočaranje.

TKM ta čas pripisuje obdobju žolčnika, ki naj bi reguliral naša čustva. Tako naj bi imel vpliv na našo strast do življenja, našo proaktivnost in asertivnost. Če je uravnotežen, se počutimo srečni in izpolnjeni če pa občutimo pomanjkanje strasti v življenju, imamo težave s sprejemanjem odločitev, se to kaže preko žolčnika.

Zbujanje med 1. in 3. uro zjutraj

Jezni ste.

Je vaš partner spet pozabil pospraviti za sabo? Vam neumna sodelavka dela dodatno delo v službi? Vas je na cesti nekdo grdo izsilil? Ja, jezni ste.

Jeza je povezana z jetri. Kadar v sebi čutimo jezo ali zamere, ki jih nikoli nismo mogli razčistiti ali izraziti, se tekom časa naberejo v jetrih in če se ponoči zbujate ob tej uri, to nakazuje ravno to. Naučite se izražati čustva, kajti tako se zadeve razčistijo, odnosi pa okrepijo.

Zbujanje med 3. in 5. uro zjutraj

Višje sile vam skušajo nekaj (do)povedati.

To je čas, ko so najbolj aktivna pljuča. Po TKM so pljuča odgovorna za premikanje energije po celem telesu, pa tudi zagotavljanju imunske zaščite; signalizirala pa naj bi tudi občutke depresije in žalovanja.

Če ste v težavnem življenjskem obdobju in ne morete premagati vpliva, ki ga ima nad vami, lahko raziščete tudi možnost, a vas nagovarja višja sila. Če se zbujate ob tem času, je čas, da se sprostite, zadihate in se počasi prebijete skozi težko obdobje.

Zbujanje med 5. in 7. uro

Imate čustvene blokade.

To pomeni, da je vaše črevesje pretirano aktivno. Težke izkušnje mnoge pripeljejo do tega, da se zaprejo vase in zanesejo le nase – raje kot da bi riskirali, da bodo ponovno prizadeti in izdani. Težave imate s tem, a se odprete ljudem in/ali ne morete izpustiti stvari, zato imate neravnovesje v debelem črevu.

Temeljna naloga črevesja je, da prejema odpadne snovi, ki jih naše telo ne potrebuje, in jih izloči. Fizična funkcija tega organa je tesno povezana z duhovnim aspektom – čustvena naloga črevesja je, da se znebite stvari, ki vam ne služijo več.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj