Morda vas skrbi, da bi lahko vaš otrok razvil motnjo hranjenja, ko bo starejši, ali vas skrbi glede osnovnega zdravstvenega stanja.

Ne obupajte pri prizadevanju, da bi svojega otroka pritegnili k uživanju širšega nabora živil. Pomembno je, da otroke sčasoma še naprej izpostavljate novim živilom, da jih pripravite do tega, da jih poskusijo. Obstaja širok spekter vedenja, ko gre za izbirčnost. Toda pri večini otrok izbirčnost ne izgine sama od sebe. Raziskave kažejo, da lahko traja od 10 do 20 poskusov, pogosto pa tudi več, da bo otroku določena hrana všeč.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako svoje otroke pripraviti do tega, da bodo bolj pustolovski pri prehrani.

Ne silite hrane

Ne silite svojih otrok, da jedo, če rečejo, da niso lačni. S tem bi lahko vaš otrok hrano povezal s tesnobo in frustracijo. Siljenje v hrano lahko povzroči, da vaš otrok ne zaupa svojemu lastnemu apetitu, in ga navede k prepričanju, da ne more uravnavati lastnih občutkov lakote.

Držite se rutine

Prepričajte se, da obroke in prigrizke postrežete vsak dan ob istem času. Prizadevajte si za tri obroke in dva prigrizka vsak dan. To bo pomagalo vzpostaviti rutino. In pazite, kakšne prigrizke ponujate: jabolčne rezine so odlične, piškoti pa naj ne bodo redna izbira. Prehranjevanje z nezdravimi prigrizki lahko zmanjša njihov apetit, ko pride čas za obrok.

Začnite z majhnimi porcijami

Velike porcije nove hrane so lahko za otroke prevelike. Namesto da postrežete celo merico, polno nepriljubljene hrane, dajte en grižljaj na njihov krožnik. Vaš otrok se je morda ne bo dotaknil, vendar bo nadaljnja izpostavljenost tej hrani sčasoma pogosto povzročila, da postane radoveden.

Pogovor o hrani

Namesto da se osredotočate na okus hrane, se pogovarjajte o tem, kako je hrana videti glede na barvo, obliko, teksturo in vonj.

Poleg tega lahko vaš otrok, ko vas vidi, da preizkušate nova živila in uživate raznoliko hrano, začuti željo, da jo poskusi tudi sam.

Naj bodo obroki zabavni

Pri pripravi jedi pomislite na predstavitev. Ali lahko živila izrežete v zabavne oblike z modelčkom za piškote?  Tudi posipi so zelo pomembni. Da, dejanski posipi ali živila, na katera lahko stresejo posipe. Pomislite na začimbe, zelišča in chia semena.

Za vse družinske člane kuhajte enake obroke

V času obroka je koristno, če imate na krožniku vsaj eno hrano, za katero veste, da jo bo vaš otrok pojedel. Vendar pazite, da vsem na mizo date enako hrano.

Otroke vključite v načrtovanje obrokov

Ko nakupujete živila, prosite otroka, naj izbere nekaj sadja in zelenjave. Če jim date občutek, da imajo nadzor nad situacijo, lahko to pozitivno vpliva na to, ali bodo to poskusili med obrokom.

PREBERITE TUDI: Prehrana med nosečnostjo in dojenjem vpliva na otrokovo vedenje in inteligenco

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj