… je to za nekatere starše lahko precej zaskrbljajoče in celo naporno. Toda pri skoraj 50 % otrok, ki se spopadajo z nočnimi morami, so medicinski strokovnjaki odkrili načine, kako pomagati odgnati te slabe sanje. Tu je nekaj praks, s katerimi si lahko celotna družina pomaga pri kakovostnem in trdnem spancu.

Bodite ob njemu

Če vašega otroka nenehno prebujajo slabe sanje, je morda z njim povezana neka oblika travme. Čeprav je prvotni odgovor staršev: “To je bila le nočna mora, pojdi nazaj spat,” je boljši način, da otroku pomagate, da se spopade s preizkušnjo, če se z njim pogovorite in ga razumete. Vprašajte, kaj jih je prestrašilo. Pomirite njihova čustva. Spomnite jih, da čeprav so se vam sanje morda zdele resnične, je vse v redu in so varni. Pomirjujoče besede so odličen način za pomiritev otroka in njegovo lažje spanje.

Odstranite tisto, kar jim povzroča strah

Včasih je vzrok, da je vaš otrok prestrašen, nekaj, s čimer se je že srečal, na primer prizor iz strašnega filma. V tem primeru je morda najbolje, da se tem srečanjem medtem izognemo. Čeprav lahko svojega otroka zaščitite pred temi strašljivimi filmi, ga lahko tudi naučite, da mračne spomine spremeni v pozitivne.

Pomagajte otroku, da se sooči s svojimi strahovi

Nasprotno od zaščite je strpnost, ki pomaga otroku, da se navadi na okolico. Primer tega lahko vidimo pri lutki vaše hčerke. Čeprav jo morda ponoči straši s široko odprtimi očmi, ji dovolite, da čez dan in celo pred spanjem pogosteje pogleda lutko, da bo lahko spoznala, da lutka ni strašna in ni nič drugega kot igrača. Ponovno so besede pomiritve ključne za vašega otroka, da bo razumel, da mu igrača ne bo škodovala.

Uvedite reden urnik za spanje

Dnevna in nočna rutina za vašega otroka lahko zmanjša možnosti za nočne more. Študije so pokazale, da lahko neredne spalne navade in pomanjkanje spanja predstavljajo tveganje za nočne more.

PREBERITE TUDI: Zakaj imamo nočne more?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj