Mraz ima na ljudi kar nekaj mentalnih in fizičnih učinkov. Spremembe v vremenu namreč povzročijo spremembe tudi v telesu in umu. Kako zima vpliva na vaše telo in na kaj je treba paziti, ko temperatura pade?

PREBERITE TUDI: Pripravite se na napad virusov!

1. Porabite več kalorij

Raziskave kažejo, da je vaša presnova hitrejša pri hladnejših temperaturah. To se zgodi zato, ker telo porabi več energije, da vaše telo ostane toplo. Ampak ne upoštevajte tega, kot da je to del načrta izgube teže, saj bistvene razlike ni.

2. Vaši prsti se skrčijo

Glavni razlog, da se prsti razširijo in skrčijo, je, da vaše telo reagira na temperaturne spremembe v okolici. Ko ste v hladnem okolju, vaše telo poskuša obdržati toploto srca tako, da zoži krvne žile in zmanjša pretok krvi na kožo. Telo  torej poskuša zmanjšati pretok krvi v svoje okončine, še posebej na prste. To povzroči skrčenje prstov .

3. Lahko pride do dodatne bolečine v vaših okončinah

Nekateri ljudje lahko občutijo simptome Raynaudovega sindroma, ki se zgodi kot odgovor na hladnejše podnebne razmere ali stres. Bolečina in neprijetni občutki se občutijo na rokah, nogah in ušesih in je posledica tega, da kri ne privede dovolj kisika v prizadete dele. Ni nevarno, vendar je lahko zelo neprijetno ali boleče.

4. Vaš vid lahko trpi

Pazite na oči. Po mnenju strokovnjakov lahko vpliv na izpostavljenost prehladnim temperaturam, hladnemu vetru in snegu vpliva na vaš vid. Sonce, ki odbijajo snežne skale ali banke, lahko predstavljajo tudi tveganje, ki bi lahko povzročilo poškodbo roženice. Poskrbite za pravilno uporabo očal, ko bostena snegu in soncu.

PREBERITE TUDI: Vroča kopel pomaga preživeti zimo

5. Vaš obraz postane rdeč

Če je vaš nos videti kot rdeči nosek jelenčka Rudolfa, potem veste, o čem govorimo. Rdečica se ljudem zgodi, ko so na hladnem in se kri preusmeri v vitalne organe. Ko se vrnete na toplo, vas oblije rdečica, saj se kri z vso hitrostjo zažene nazaj iz ‘reševalne akcije’.

6. Morda imate večje tveganje za srčni napad

To je navadno pogostejše pri starejših in tistih, ki imajo srčne težave, vendar je vseeno to nekaj, na kar bi morali misliti vsi. Povečano tveganje ni le zaradi napora, ker moramo kidati. Ko telo poskuša ohraniti toploto, povečuje pritisk na srce. Močneje mora delati za črpanje krvi do okončin. Lahko tudi zviša krvni tlak.

7. Lahko pride do padca razpoloženja

Zmanjšanje temperature pomeni čas zime torej manj ur naravne svetlobe. To lahko privede do padca v razpoloženju zaradi pomanjkanja vitamina D. To se lahko giblje od blagih do hudih, z bolj skrajnimi primeri, ki so verjetno sezonska afektivna motnja, duševno stanje, povezano z depresijo, ki je najpogosteje povezano z zimskimi meseci. Veliko vadbe in porabite čim več časa, da se izpostavlja dnevnemu svetlobi. Dodatek vitamina D lahko pomaga pri blažjih vprašanjih razpoloženja, je dejal. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če menite, da je vaše razpoloženje močno prizadeto in da moti vsakodnevno življenje.

PREBERITE TUDI: 8 razlogov za telesno aktivnost zunaj, tudi pozimi ( + 7 napotkov)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj