zacetek_iskanja_zaposlitve

Učinkovito iskanje zaposlitve zahteva
organiziranost in metodičnost. Da lahko uspešno zasledujete delovne
priložnosti, potrebujete določena delovna orodja, ki se jih uspešno
uporablja pri iskanju dela. Še bolj pomembno je, da določite vaše želje
in zanimanja, ki jih iščete pri delu. Da določite, kateri poklic in
delovno mesto vas resnično zanimata. Tako ne boste brezglavo iskali
katero koli delo in delovno področje, ampak resnično tisto, v katerem se
vidite dolgoročno in s katerim boste zadovoljni.

Prostor za delo

Kot
za vsako drugo delo tudi za iskanje zaposlitve potrebujete delovni
prostor. Mesto, kjer lahko v miru …

pripravljate ponudbe za podjetja,
življenjepise, vodite evidenco poslanih prošenj in stanje posameznih
prijav na delovno mesto.

Oprema

Pri iskanju dela potrebujete računalnik, programsko opremo za pisanje dopisov (Word), telefon, tiskalnik. Če opreme nimate na voljo doma, izkoristite opremo fakultet, knjižnic, CIPS-ov in uradov Zavoda za zaposlovanje. Večina teh organizacij ima posebne kotičke, namenjene iskalcem dela, kjer lahko brezplačno koristite potrebno opremo, na voljo so vam tudi strokovno usposobljeni svetovalci.

Internet

Internet postaja glavno orodje za spremljanje ponudbe aktualnih del, prek e-pošte poteka vedno več komunikacije med iskalci in ponudniki del. Uporabite ga za iskanje aktualnih del, za iskanje informacij o podjetjih, ki vas zanimajo, ali za pošiljanje prošenj delodajalcem. Če doma nimate dostopa do interneta, potem obiščite fakultete, knjižnice, CIPS-e ali Zavod za zaposlovanje. Tam vam bodo omogočili dostop do interneta.

Elektronski naslov

Če nameravate z delodajalci komunicirati prek e-sporočil, uporabljajte svoj zasebni e-naslov, vendar pazite, kakšno ime e-naslova imate. Radimamlepepunce@mail.si je že lep naslov, a popolnoma neprimeren za pošiljanje življenjepisov. Pojdite na katerega od brezplačnih e-poštnih servisov (www.gmail.com) in si za potrebe iskanja dela odprite e-naslov v obliki ime.priimek@.

Življenjepisi in prošnje

Vedno imejte pri roki nekaj izvodov življenjepisov. Te, če le lahko, natisnite z laserskim tiskalnikom na kakovostnejši papir in poskrbite, da so brez slovničnih napak. Življenjepis imejte pripravljen v tiskani in elektronski obliki, potencialnega delodajalca vprašajte, kakšna oblika mu je ljubša. Vedno imejte pri roki dovolj kuvert in znamk.

CV-vizitke

To je kratka, nekaj sto znakov dolga predstavitev vašega zaposlitvenega profila, natisnjena v obliki vizitke. Namen CV-vizitk je ujeti pozornost delodajalca. Ti imajo vedno premalo časa in branje celotnih življenjepisov jim je pogosto prenaporno. Na CV-vizitki povzamete vaše glavne veščine, znanja in uspehe. Delite jo kadrovikom na intervjujih, osebam, ki bi vas lahko zaposlile, ali osebam, ki vas lahko priporočijo potencialnim delodajalcem.

Aktualni časopisi

V dnevnem časopisju najdete številne zaposlitvene oglase. Nekateri dnevniki te oglase objavljajo tudi na internetu (npr. Delo), za druge boste morali priti do tiskanega izvoda.

Dnevnik iskalca zaposlitve

V času iskanja dela boste komunicirali z velikim številom podjetij in delodajalcev. Če se ne boste organizirali, boste težko sledili vsem življenjepisom, ki ste jih poslali, klicem, ki jih morate opraviti, imenom oseb, s katerimi ste kontaktirali. Da česa ne pozabite, si vaše dejavnosti zapisujte v dnevnik, beležko ali vsaj na namizni koledar.

Gradiva o učinkovitih metodah iskanja zaposlitve

Čeprav vas je fakulteta naučila veliko, vam morda ni nudila študijske snovi o učinkovitem iskanju zaposlitve. Ni vas naučila, kako napisati življenjepis, kako se predstaviti delodajalcu, kako mu utemeljiti, da zaposli ravno vas, in podobno. Ta znanja si morate pridobiti sami, če si seveda želite kariernega uspeha. Najdete jih lahko na internetu ali v kakšni posebej za to izdani knjigi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj