… če smo še tako pametni in imamo visok inteligenčni kvocient, če tega ne znamo uporabiti. Osebnih in poslovnih uspehov pač ne moremo dosegati le s pametjo, temveč potrebujemo še mnoge druge sposobnosti. Pogosto lahko opazite ljudi, ki so sicer izjemno pametni, ampak se vseeno borijo na poti do uspeha in obratno; ljudi, ki so na vodstvenih položajih, čeprav ne kažejo ravno izjemno visoke inteligence.

PREBERITE TUDI: Teh veščin se je težko priučiti, a ko vam uspe, se vam to zagotovo obrestuje

Ne glede na to, ali gre za osebni, družinski, finančni ali karierni uspeh, ki ga želite doseči, potrebujete več lastnosti, da bo vaša pot tekla gladko. To ne pomeni, da inteligenca ni pomembna, pomeni, da je nujno potrebna, ampak ni pa edina lastnost, ki bi jo potrebovali. Reševanje problemov terja tudi abstraktno razmišljanje, splošno razgledanost, moralno, čustveno in telesno inteligenco. Trdo delo, vztrajnost, zmožnost opazovanja, ustvarjalnost, dobre komunikacijske sposobnosti, in čustvena inteligenca ter zrelost so tiste sposobnosti, ki vodijo k uspehu.

Trdo delo

Uspeh ni magija. Uspeh ni nekaj, kar pade z neba. Ni dosežen preko noči. Uspeh ni le posledica naravnega talenta in horoskopa. Pravi uspeh pride le s trdim delom. Ne morete osebno zrasti, če se niste pripravljeni naučiti novih stvari, opustiti starih navad, spremeniti rutino in postati boljša verzija samega sebe. Ne morete napredovati v karieri, če teh stvari niste pripravljeni storiti.

Vztrajnost

Pot do uspeha je pogosto tlakovana z mnogo ovirami na poti. Ko trčite ob oviro, je na vas, ali jo boste prestopili in se borili ali se boste vdali in obstali. Z visokimi cilji pridejo tudi mnoge težke stvari, ampak kdo je pa rekel, da je življenje lahko? Vztrajnost pomeni, da imate sposobnost, da najdete moč in voljo, da preskočite ovire, ki vam pridejo naproti in trdo delate, da pridete do vrha.

Ustvarjalnost

Sposobnost imeti dobre ideje in domišljijo vam lahko pomaga, da ustvarite nekaj novega. Ne glede na to, ali je to načrt, izum ali umetniški izdelek, ustvarjalnost vam lahko pomaga, da izstopate iz množice. Ni nujno, da ste naravno nadarjeni, da bi bili ustvarjali. Le odprti morate biti za nove ideje in vidike. Biti morate radovedni in vedoželjni. Želeti si morate novih znanj in izkušenj. Biti ustvarjalen ne pomeni nujno ustvariti nekaj novega. Biti ustvarjalen lahko pomeni tudi to, da z uporabo starih informacij nekaj prikažete na nov način.

Komunikacijske sposobnosti

V življenju ne morete uspeti brez dobrih odnosov z ljudmi. Ključ do dobrih odnosov z ljudmi pa je dobra komunikacija. Da imate dobre komunikacijske sposobnosti pomeni, da znate poslušati, odgovarjati, da ste strpni in potrpežljivi v interakciji z ljudmi; da jim pokažete spoštovanje in razumevanje; da skušate sprejeti oz. razumeti njihove vidike, ideje in mnenja.

PREBERITE TUDI: Imate lastnosti čustveno inteligentnega človeka?

Morala in etika

Od drugih ne morete pričakovati, da bodo z vami ravnali spoštljivo, če sami do sebe niste prijazni in ljubeči. Če imate moralno inteligenco, pomeni, da vas ni strah sprejeti odgovornosti za svoja dejanja in da ostanete zvesti samemu sebi. Ključ do uspeha je torej delovanje, ki je v skladu z etiko in moralo, do sebe in do drugih

Čustvena inteligenca

Biti čustveno inteligenten je dandanes verjetno bolj pomembno kot imeti visok inteligenčni kvocient. Čustvena inteligenca vam pomaga prepoznati svoja čustva ter čustva drugih ljudi. Pomaga vam nadzorovati vaša čustva, tako, da ko se znajdete nekje, ko čutite, da vam ni udobno, ste razburjeni in jezni, znate reagirati zrelo in odgovorno. Čustvena inteligenca vam pomaga pri razumevanju drugih ljudi, komunikaciji in pri doseganju lastnih ciljev.

Zavedanje pomena zdravega življenja

Žal dandanes ljudje svojemu telesu posvečajo premalo pozornosti. Če se zavedate pomena zdravega življenja, pomeni, da se zavedate, da morate skrbeti za svoje telo, saj le tako lahko delujete kot celota. Zdravo prehranjevanje; zadostna količina spanca in redno gibanje je tisto, ki vaše telo ohranja zdravo in v dobri formi, ki je navsezadnje pomembna tudi pri delu.

Učenje iz napak, padcev in neuspehov

Padci in neuspehi do del naših življenj, in jih moramo sprejeti. A nikar se na njih ne osredotočite – takoj, ko se na njih osredotočite, izgubite čas, energijo in prostor za nove uspehe in srečo. Iz padcev se naučite lekcij, pomislite, kaj ste se naučili in kaj bi lahko spremenili pri sebi. To novo znanje nato uporabite pri doseganju novih ciljev. Verjemite vase in v svoje sposobnosti.

PREBERITE TUDI: 17 nasvetov, kako delovati, da boste v karieri napredovali

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj