Najpogostejša je ‘maček’, kot imenujemo slabo počutje z glavobolom, slabostjo in celo bruhanjem po večeru oz. noči, ko smo malce pregloboko pogledali v kozarec. Vse te ‘prijetnosti’ pa lahko spremljajo še druge težave kot so omotica, vrtoglavica, utrujenost, žeja ter preobčutljivost na svetlobo in zvok.

Povsem normalno je, da se vsaj ko smo enkrat odrasli, ne opijamo, a dejstvo je, da lahko do tega pride nehote, ko smo v dobri družbi. Ob zabavnih, sproščujočih pogovorih in morda malce premalo hrane se nam lahko kaj hitro pripeti, da smo popili preveč in jutro, ki nas čaka, ni prav nič prijetno.

Kako si pomagati? Predstavljamo vam 6 metod, ki preverjeno delujejo.

1. Nekaj pojejte

Že ko uživate alkohol, je priporočljivo – poleg zmernosti in samonadzora, seveda – poleg tudi kaj pojesti. Če niste ali niste dovolj, naj bo prva stvar, ko pridete domov, da nekaj pojeste. Če ste le padli v posteljo, to naredite takoj, ko se zjutraj zbudite.

Hrana je pomembna zato, da nam ohrani normalno raven sladkorja v krvi, druga pa ta, da prepreči metabolno acidozo, torej povečano kislost v telesu, ki vodi v slabost, omotico in bruhanje. Ne pozabimo, da je alkohol strup in opitost zastrupitev telesa, zato naj bo obrok kar se da zdrav.

2. Naspite se

Problem uživanja alkohola je v tem, da medtem, ko po njem sicer hitreje zaspimo, je spanec veliko slabše kakovosti. Četudi se vam zdi, da ‘spite kot ubiti’, so raziskave spremljanja delovanja možganov dokazale, da je kakovost spanca močno poslabšana, pogosto pa tudi čas trajanja.

Medtem, ko dovolj spanja zagotovo ne bo preprečilo mačka, pa ga bo vsaj olajšalo. Če torej ne boste dovolj spali, bodo vaš glavobol, slabost in vse ostalo še hujši.

3. Pijte dovolj tekočine

Alkohol dehidrira in sicer na več načinov. Kot prvič, deluje kot diuretik, kar pomeni, da bomo po njem več lulali, s tem pa tudi odplavljali elektrolite iz telesa, ki so nujno potrebni za normalno delovanje vseh organov. Dehidracija močno poslabša vse simptome mačka.

Prekomerno uživanje alkohola pa vodi tudi v bruhanje, kar ponovno povzroči dehidracijo. Zato poskrbite za dovolj zaužite tekočine že ob uživanju alkohola, pa tudi še cel naslednji dan. Idealni so beli, zeleni in mate čaj, ki imajo izjemno antioksidativno delovanje, da vsaj malo popravite škodo, ki ste si jo naredili z uživanjem alkohola.

4. Pomagajte si s prehranskimi dopolnili

Spodaj našteta dopolnila menda preverjeno pomagajo pri mačku.

  • Korejski ginseng: raziskava je pokazala, da korejski ginseng zmanjša raven alkohola v krvi in posledično tudi vse znake mačka.
  • Kaktus opuncija ali bodeča hruška: kot korejski ginseng naj bi tudi ta lajšala simptome mačka.
  • Ingver: raziskava je pokazala, da ingver izboljša znake mačka, sploh slabost, bruhanje in diarejo.
  • Olje borage: raziskava je pokazala, da uživanje olja borage, sploh v kombinaciji s kakim drugim sredstvom za lajšanje mačka, zmanjša znake mačka.
  • Sibirski ginseng (Eleuthero): raziskava je pokazala, da sibirski ginseng močno olajša simptome mačka.
  • Magnezij: pri presnavljanju alkohola telo porabi zaloge magnezija, kar je še posebej kritično, če nam ga že tako primanjkuje (in raziskave kažejo, da ga večini primanjkuje). Uživanje Mg zato močno olajša znake mačka.
  • B kompleks: tako kot magnezij, pri presnavljanju alkohola telo porabi zaloge B vitaminov, zato je priporočljivo že pred, pa tudi po uživanju alkohola zaužiti močnejši B kompleks. Simptomi mačka bodo močno olajšani.

5. Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo kongenerje

V procesu fermentacije etanola se sladkor konvertira v ogljikov dioksid in etanol, torej alkohol. Kongenerji so strupeni stranski produkti, ki nastajajo ob tem procesu in alkoholne pijače jih vsebujejo različne količine. Študije kažejo, da uživanje alkoholnih pijač, ki vsebujejo kongenerje, močno poslabša mačka. Poleg tega tudi upočasnijo metabolizem in mačka podaljšajo.

Pijače, ki vsebujejo najmanj kongenerjev, so vodka, gin in rum, pri čemer je najboljša vodka, ki jih skoraj ne vsebuje.
Pijače, ki vsebujejo največ kongenerjev, so tekila, viski in konjak, pri čemer jih burbonski viski vsebuje največ.

6. Športna aktivnost

Vemo, vemo – mislite, da smo nori. In vemo tudi to, da se je, ko smo mačkasti, najtežje spraviti v akcijo, saj bi najraje obležali v postelji. A šokirani boste, kako hitro vam bo športna aktivnost čim prej zjutraj po prekrokanem večeru ali noči odpravila mačka. Pa ne le to – po njej boste prerojeni bolj kot po kateremkoli sredstvu za lajšanje mačka. Dejansko se boste počutili, kot da večer poprej sploh niste popivali.

Ne verjamete? Preizkusite sami!

Naslednjič pa malce manj alkohola in več tekočine in hrane poleg, da do mačka sploh ne bo prišlo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj