Do prvega pomladnega sonca bomo morali prespati še kar nekaj noči, zato nam ne preostane drugega, da se s tem sprijaznimo in si zimske dni naredimo prijetnejše.

PREBERITE TUDI: Jesen – zadnji in najlepši nasmeh leta

Hladnejši del leta žal vpliva na naše razpoloženje in nivo energije, še posebej, če večino časa, ko je zunaj še naravna dnevna svetloba, preživimo znotraj (kar ni težko, če je naš delovnik dopoldanski). Mrzle temperature in tema povzročita, da se ljudje popoldne manj gibamo na prostem in več presedimo doma. Nekaj stvari pa je, ki se jih vseeno lahko lotite.

Zdaj je čas, da si uravnate spalni ritem

Zdaj je lažje iti pravočasno v posteljo, zato ta čas lahko izkoristite za urejanje spalnega ritma in mirnejših večernih in jutranjih ritualov.

Ujemite dnevno svetlobo, kadar jo le lahko

Če imate možnost, pojdite na kosilo med službo in se sprehodite po dnevni svetlobi. Vzemite si odmor, dokler je še dan in ure nadoknadite kasneje, ko je tema. Tako boste tudi bolj produktivni. Če te možnosti  nimate, pa poskusite ‘ujeti dan’ takoj, ko pridete iz službe – opravke in gospodinjska opravila lahko opravite kasneje, ko bo že noč.

Vpišite se na telovadbo

Pravi športniki sicer ne vidijo ovir, saj lahko trenirajo na prostem, ne glede na vreme in temperature. Za vas pa bo dovolj, če ta čas izkoristite za vpis v fitnes, vodene vadbe ali druge oblike rekreacije. Sedaj se namreč vse manj gibate, ker ste manj na prostem, zato poskusite nadoknaditi gibanje vsaj znotraj telovadnic.

Najdite stvari, ki vas veselijo

Poiščite lepe plati zime; sneg, december, vzdušje,… Če vas niti to ne prepriča, pa si zimo naredite po svoje, kot bi vam najbolj ustrezala. Privoščite si več oddihov, potovanj ali obudite svoje hobije. Tudi branje knjige pod toplo odejo ni slaba zamisel.

Če se počutite žalostne, brezvoljne in brez energije …

… se pogovarjajte, berite knjige, delajte na sebi ali poiščite strokovno pomoč. Pomanjkanje sonca in vitamina D lahko povzroči, da je naše stanje slabše.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj