Ko otrok dobi mobilni telefon, ne zna več živeti brez njega. Možgani kot organ preživetja se morajo učiti, da lahko preživijo. In vsakič, ko se možgani nekaj naučijo, sproščajo hormone sreče – endorfine. To je biološka nagrada za takrat, ko nekaj osvojimo. Ko na primer otrok shodi, je poln hormona sreče.

Podobno je z igranjem igric. Ko otrok pri igrici napreduje v višje nivoje, vedno znova dobiva endorfin. Če ga med tem početjem pokličete na kosilo, se najverjetneje ne bo odzval ali pa bo dejal, da ni lačen. Na nek način bi lahko rekli, da se otrok drogira. Dr. Rajović opozarja, da se vse preveč staršev tega ne zaveda in svetuje, da otrokom ne bi kupili telefona prezgodaj ali pa da uporabo le-tega omejimo in se omejitev držimo.

Je že prepozno za spremembe?

Problem se rešuje v sodelovanju več evropskih držav v okviru programa Erasmus+. Rodila se je ideja o aplikaciji, ki otroku ne bi omogočala več kot 30 minut dnevno uporabljati razne programe in aplikacije, medtem ko bi klici in sporočila bili na voljo. Otrok bi si lahko prislužil dodatnih 20 minut, a le pod pogojem, da prej prehodi 4 kilometre, kar pomeni, da se giba. Staršem bi bilo na voljo sledenje aplikaciji.

Težava je v tem, da je vsaka generacija malo slabša vse od motoričnih spretnosti do koncentracije ter sposobnosti učenja. Če ne bomo nekaj ukrenili, kaj lahko od naših otrok pričakujemo čez 10 let? Kot starši moramo svojim otrokom pustiti, da padajo, medtem ko se učijo hoditi. Ko sestavljajo lego kocke in jim ne gre, jih pustimo, saj rabijo svoj čas in le tako bodo napredovali. Vedno bolj se zdi, da novodoben starš ne dovoli, da se njegov otrok nauči za življenje na težji način. A s tem delamo le medvedjo uslugo.

PREBERITE TUDI: 10 kritičnih napak, ki jih nikar ne delajte pri vzgoji

Pomislite, kako je bilo v vašem otroštvu? Kdo nas je vozil v šolo in po šoli nazaj domov? Je bilo tudi takrat vse okrog toliko negativnih dogodkov ali je danes razlika le v tem, da mediji poročajo le slabo? Pomislite, koliko truda smo morali vložiti v prenekatero stvar, da smo jo dosegli? Zato dajmo priložnost tudi našim otrokom, da bodo samostojni, da se bodo v življenju znašli in da bodo to zavestno širili dalje tudi na svoje otroke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj