… oznake, koliko gibanja je potrebnega, da se porabi število popitih ali zaužitih kalorij, bolj učinkovite kot le navedeno število kalorij. Večina ljudi se namreč ne zaveda, koliko kalorij dejansko vsebuje hrana in pijača – prepričani so, da precej manj, kot jih dejansko.

nezdrava_hrana

Bi torej popili gazirano pijačo, če bi vedeli, da boste morali za porabo zaužitih (nezdravih) kalorij kar eno uro teči? Mnogi je ne bi, zato raziskovalci verjamejo, da bi tovrstne informacije na nezdravi hrani in pijači pripomogle, da bi je ljudje zaužili manj.

Dr. Sara Bleich z univerze Johns Hopkins iz ZDA je dejala, da ljudje pogosto podcenjujejo dejansko kalorično vrednost živil, še zlasti hrane in sladkanih pijač in da če bi ljudje vedeli, koliko truda je potrebno vložiti v to, da se te kalorije porabi, namesto skladišči v obliki maščobnih blazinic, bi manj pogosto uživali tovrstno hrano in pijačo.

Rezultati raziskave, opravljene med najstniki, so potrdili, da informacije o tem, koliko gibanja je potrebnega za porabo zaužitih kalorij, vplivajo na odločitev, ali bodo hrano oz. pijačo zaužili: najstniki so namreč ob tovrstnih informacijah zaužili kar 50 % manj sladkanih pijač.

Dr. Bleich pa je še dejala, da “Zaradi zdravstvenih težav, povezanih z uživanjem nezdrave hrane, je nujno potrebno raziskati učinkovite rešitve, da se potrošnikom kalorično vrednost prikaže na način, ki bo dejansko učinkovit, in na menijih vseh restavracij s hitro prehrano.” Sladkane gazirane pijače so eden izmed dejavnikov, ki močno doprinesejo k zdravstvenim težavam, kot so debelost, bolezni srca in diabetes tipa 2, poleg tega pa tudi močno pospešujejo staranje.

4 KOMENTARJI

  1. Se čisto strinjam, to bi bilo stokrat bolj učinkovito kot cifre, ki ti bolj malo povedo. Če bi pa vedela, da moram za tri Domaćica piškote pretečt 15 km, bi pa kar ornk premislila, če so vredne … 😉

  2. Haha, Aralyn, meni se tudi zdi, da bi bolj zaleglo. Npr. mene je skoraj kap, ko sem videla, da ima Žitov burek, moj najljubši, kar 900 (!!!) kalorij!!! :O Skoraj moja dnevna poraba, če ne športam, damn!

  3. Uf, a da ima burek tolk velik kalorij? 100g čokolada ima v povprečju 500. Pa čokolado se npr. velikokrat poje kot sladico, burek je vsaj lahko glavni obrok 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj