Kadmij je naravno prisotna kovina v zemeljski skorji, ki se v industriji uporablja v različne namene. Kot onesnaževalec okolja prehaja v prehransko verigo iz naravnih virov ter iz industrijske in kmetijske dejavnosti. Za ljudi je strupen in je dokazano rakotvoren. Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, kopičenje v drugih delih telesa pa povzroča motnje v metabolizmu kalcija in vitamina D.

Kadmij je v zraku, vodi in zemlji, tudi v cigaretnem dimu. V okolje se širi z vulkanskimi izbruhi, požari v naravi ter z erozijo in preperevanje kamnin. K okoljskemu onesnaževanju s kadmijem pa največ prispevajo industrijske dejavnosti, kot so rudarstvo, kovinska industrija, industrija plastike in premazov, sežigalnice (najdemo ga v premogu in nafti, lesu) in odlagališča odpadkov. Uporaba umetnih fosfatnih gnojil v kmetijstvu še dodatno onesnažuje zemljo. Je tudi stranski proizvod pri pridobivanju cinka.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je 2009 preučila vsebnost kadmija v približno 140.000 vzorcih živil, odvzetih v EU. Kot navajajo pri ZPS je bila količina kadmija nad najvišjo dovoljeno mejo v manj kot 5% pregledanih vzorcev, kljub temu pa je skrb vzbujajoča razpršenost majhnih koncentracij te kovine v številnih živilih, ki jih uživamo vsak dan (morske alge, ribe (predvsem morske) in morski sadeži, čokolada oziroma kakav, divje gobe, oljnice, užitna drobovina živali; žita in žitni izdelki, zelenjava, oreški, zrna stročnic, škrobaste korenovke ali krompir, meso in mesni proizvodi.

Kako se izogniti prevelikemu vnosu kadmija?

  1. Na teden ni priporočljivo pojesti več kot 200 gramov rib.
  2. Večkrat posezimo po gojenih ribah in morskih sadežih, ker je njihovo okolje nadzorovano in rezultati monitoringov kažejo, da je v njih manj kadmija.
  3. Ribe in morske sadeže dobro očistimo drobovine, ker je v njej največ kadmija.
  4. Otroci so najbolj ranljiva skupina, zato razmislimo o količini čokolade in kakava, ki jo ponujamo otrokom.
  5. V ekološkem kmetovanju so umetna mineralna gnojila prepovedana, zato je tudi obremenjenost s kadmijem manjša.

Več informacij najdete tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj