… da vam pomaga, da se hitreje zbudite? Če kavo pijete redno, kava na vas nima takega učinka. Raziskava je namreč pokazala, da kava oz. kofein nimata nikakršnega učinka na hitrejše ali lažje jutranje ‘prebujanje’, če jo pijete vsak dana ali celo večkrat na dan.

Raziskava je bila opravljena med 397 prostovoljci, med katerimi nekateri kavo pijejo redno vsak, drugi pa je sploh ne in opazili niso nobenih razlik v hitrosti ali intenzivnosti budnosti. Udeležence so prosili, naj 16 ur ne zaužijejo nobenega kofeina in nato dali polovici kofein, polovici placebo. V skupini, ki je sicer pila veliko kave in so dobili placebo so poročali o glavobolih in zmanjšani sposobnosti koncentracije, medtem ko v skupini pivcev kave, ki je dobila kofein, niso poročali o tovrstnih težavah.

Tisti, ki niso pili kofeina, pri zaužitju placeba niso imeli stranskih učinkov, tisti, ki pa so dobili kofein, so poročali o hudih glavobolih in anksioznosti ter odsotnosti povečanja koncentracije. To nakazuje na to, da kofein redne pivce kave le spravi na normalni nivo, povečana sposobnost koncentracije pa je zgolj rezultat odsotnosti pomanjkanja kofeina.

Da ne bi čutili odtegnitvenih simptomov pomanjkanja kofeina, znanstveniki priporočajo, da nadaljujete s svojo rutino uživanja kofeina, če pa se že odločite za ukinitev ali uživanje manjših količin, to storite postopoma.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj