… staršev risale 'junaške flaške', starši donatorji podarjajo v nadaljnjo uporabo zainteresiranim. Brez odplačila, le z zavezo k odgovornemu ravnanju z njo in željo, da bi male junake ob pitju vode še naprej nasmejale. Aprila letos se je skupno 22 staršev in starih staršev iz okolice Domžal odločilo pomagati po svojih močeh. Pediatrični bolnišnici Ljubljana so donirali nekaj manj kot 5.000 stekleničk ustekleničene vode. Ker bodo stekleničke v kratkem pošle, problematika vode pa po informacijah, ki jih imajo starši ostaja, so se odločili priložnostno etiketo, ki je bila oblikovana posebej za ta namen podariti tistim, ki želijo narediti nekaj dobrega za naše male junake.

"22 se nas je zbralo v skupnem prizadevanju, da zberemo sredstva in malčkom omogočimo brezplačno ustekleničeno pitno vodo. Vsak je prispeval po zmožnostih, večina se nas je odločila, da en vikend ustvarjamo s svojimi malčki doma in se odpovemo izletu. Skupaj smo tako donirali nekaj manj kot 5.000 stekleničk pitne vode", je povedal Uroš Lipovšek, eden od pobudnikov donacije ter dodal, da je "junaška flaška projekt vseh zaskrbljenih staršev, in nikogar ne bi smel pustiti ravnodušnega. Za otroke gre. In za vodo."

Pobudo, osnovo za donacijo so dali starši otrok, ki se zdravijo v Pediatrični bolnišnici v Ljubljani, ki svojim otrokom vodo bodisi nosijo od doma, ali jo kupujejo v bližnjih trgovinah, češ, da "vodi v Pediatrični ne gre zaupati, saj je ne pijejo niti zdravniki". "Starši ne moremo in ne želimo soditi o tem, ali je voda pitna ali ne, za to obstajajo ustrezne inštitucije, dejstvo pa je, da starši in zaposleni, ki so te informacije dodatno potrdili, zagotovo nimajo zadostnih informacij in zagotovil. Mali junaki bojujejo za svoje zdravje že tako dovolj velike bitke, in verjamemo, da dodatnih bojev te družine ne potrebujejo", nadaljuje Lipovšek.

Da bi imela ta podarjena voda globlje sporočilo, je v sodelovanju z oblikovalcema Alainom Šikom in Matevžem Šegulo nastala prijazna, nagajiva etiketa, ki jo lahko otroci poljubno pobarvajo in jo naredijo 'čisto svojo' (Podarjenih je bilo tudi 400 paketkov mini barvnih voščenk, s katerimi lahko personificirajo svojo stekleničko). S tem je junaška flaška dobila svojo podobo, ki male junake opominja na to, da so JUNAKI. Junaki, ki zmagujejo. Zase in za vse nas – saj pregovorno, na mladih svet stoji.

Stekleničke, ki so bile v aprilu podarjene Pediatrični kliniki, so bile izjemno lepo sprejete tako med otroci kot starši, a bodo v teh dneh žal pošle. Zato so se starši donatorji odločili, da etiketo brezplačno podarijo v prosto, a odgovorno uporabo vsem, ki bi želeli pomagati otrokom, in družinam, ki vodo za pitje v naši največji, najdražji in najsodobnejši bolnišnici v državi še vedno kupujejo ali prinašajo od doma.

P.S. Starši, ki smo donirali v okviru humanitarnega zavodu Zorica, smo se projekta lotili samoiniciativno, in nismo akterji nobene politične opcije, kot nam je bilo žal že očitano s strani tistih, za katere nikoli ne bi pomislili, da bodo to očitali nam. Izgleda kot, da je pozitivnih zgodb v naši mali domovini premalo. Vseh nas, 22 dokazujemo, da zmoremo sodelovati, vsak prispeva s svojim znanjem in po svojih željah. Polnilnica vode je pa bila izbrana po ključu 'nam najbližje', dodatno pa je po raziskavah voda iz Radomelj, ena med boljšimi, in polnilnica nikakor ni povezana z bolnišnico.

Naj "na zdravje!" ne bo le floskula, s katero zapolnimo trenutke ob dvigu kozarcev z žlahtnejšimi kapljicami. Pri pitju vode, nanjo – izgleda tako – pač pozabljamo.

 

Podprite projekt s klikom 'like/všečkaj' Junaška flaška!

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj