Letos minevata dve desetletji od premiere naše sedanje postavitve Traviate, ki je bila 17. aprila 2003 v režiji Lutza Hochstraateja, s scenografijo Rudolfa Richerja, kostumi Bettine Richter, koreografijo Iva Kosija, luč pa je oblikoval Edi Martinčić. Ta jubilej in hkrati stoto predstavo Traviate v tej postavitvi bomo v ljubljanski Operi počastili v soboto, 18. februarja 2023, ob 19.30.

La Traviata s prvakinjo Martino Zadro

La traviata je danes ena najbolj priljubljenih oper na svetu in sinonim za ognjemet čudovitih melodij, ki »gredo v uho«. Spada med tiste operne mojstrovine, ki so nastale v enem zamahu, saj jo je skladatelj v nepretrganem ustvarjalnem zanosu uglasbil v mesecu in pol. Libreto je napisal Francesco Maria Piave in gre za odlično priredbo Dame s kamelijami francoskega pisatelja Alexandra Dumasa.

Verdi je na oder postavil propadlo pariško kurtizano Violetto, ki jo prevzema čista in nesebična ljubezen. Violetta je arhetip ženske, ki ji meje svobode postavlja le ljubezen.

Traviata je bila pri nas prvič uprizorjena leta 1867 v izvedbi nemškega igralskega ansambla v Deželnem gledališču v Ljubljani. Tokratna postavitev, 15. po vrsti, je delo uveljavljenega režiserja Lutza Hochstraateja, ki je nazadnje pri nas režiral Verdijevo opero Luisa Miller februarja 2020. Skupaj s svojo ustvarjalno ekipo je Hochstraate na ljubljanski oder postavil znano ljubezensko zgodbo, dramo velikih čustev, ki jo je zgradil predvsem na psihološki globini likov, njihovi intimni bolečini in kritiki družbenih razmer. Ustvarjalci so zgodbo obdržali v zgodovinskem okviru, a ji vseeno pustili dovolj svobode, da je razvila živo in pristno odrsko dogajanje.

La traviata s prvakinjo Martino Zadro, 20 let od uprizoritve predstave

Tako bodo v soboto na odru nastopili izvrstni domači solisti z gostujočim tenoristom Jenishem Ysmanovom iz Kirgizistana v vlogi Alfreda. Z njim bo kot Violetta nastopila prvakinja Martina Zadro, kot Flora Ana Dežman, Annina bo Zala Hodnik, Giorgio Germont Marko Kobal, Gaston Matej Vovk, baron Douphol Darko Vidic, markiz d’Obigny Rok Bavčar, zdravnik Grenvil Zoran Potočan, Giuseppe Rusmir Redžić, sel Anton Habjan in sluga Vladimir Jakšić.

Prvakinja Martina Zadro, ki s svojo prezenco in glasovno dinamiko vselej prevzame občinstvo, se tako spominja Traviate pred dvajsetimi leti: »Takratni direktor Opere, gospod Smrekar, mi je skupaj z maestrom Voltolinijem zaupal vlogo Violette, ki sem se je lotila z velikim spoštovanjem. Imela sem srečo, da me je glasbeno vodil maestro Voltolini, režiral pa gospod Lutz Hochstraate, in da je bila moja Violetta oblikovana z globokim razumevanjem značaja vloge, v kateri sem imela priložnost rasti skozi leta na ljubljanskem odru in s številnimi gostovanji po svetu. Toda moja prva Violetta je hrbtenica, ki je z nekaj dodanimi detajli ostala do danes. Vsake predstave se lotevam z najglobljim spoštovanjem in hvaležna sem, da jo lahko danes ponovno interpretiram ob najožji podpori celotnega ansambla, orkestra, zbora, kolegov solistov in dirigenta.«

Sopranistka Martina Zadro bo kot Violetta nastopila še v sredo, 22. februarja, ob 19.30. Dan prej, 21. februarja, ob isti uri pa bo kot Violetta nastopila gostujoča solistka Mojca Bitenc.

Solistom in orkestru SNG Opera in balet Ljubljana bo dirigiral maestro Ayrton Desimpelaere.
Na fotografiji: Solisti na predstavi Traviata 17. aprila 2003 v režiji Lutza Hochstraateja.

Foto: arhiv SNG Opera in balet Ljubljana

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj