… empatičnimi sposobnostmi. Vsak, ki se sooča s katerikoli vrste anksioznostjo, vam bo znal povedati, da je to izjemno neprijetna motnja. Še posebej neprijetna je socialna anksioznost, ki pomeni čustveno vznemirjenost ob izpostavljenosti drugim ljudem, strahu pred nastopanjem ter zaskrbljenost glede svoje socialne podobe.

PREBERITE TUDI: Od strahu do anksioznih motenj

Mogoče pa ima socialna anksioznost tudi pozitivno plat; zadnje raziskave so namreč pokazale, da imajo ljudje, ki se borijo s to motnjo, višji inteligenčni kvocient (IQ) ter empatične sposobnosti. Raziskava je bila narejena na Univerzi Lakehead, in je pokazala, da so tisti, ki se borijo s socialno anksioznostjo, na testih dosegli boljše rezultate kot ostali. Enako je pokazala druga raziskava, ki je bila izvedena v New Yorku, medtem ko je raziskava, izvedena v Izraelu, pokazala tudi to, da imajo ljudje s to motnjo višje empatične sposobnosti.

Torej so ti ljudje bolj dovzetni tudi za dojemanje okolice in drugih ljudi. Hitro zaznajo slabo energijo in to, da je nekdo slabe volje, užaljen ali žalosten. Zaradi svoje empatične narave bodo seveda hitro ponudili pomoč, čeprav se v interakciji ne znajdejo najbolje. Čeprav so boljše dojemanje, dovzetnost in empatičnost dobre lastnosti, lahko za njih pomenijo pravi pekel. Ker bolj čutijo okolico in dogajanja okoli njih, je to za njihovo tesnobno naravo žal še bolj izčrpavajoče.

PREBERITE TUDI: Prednosti tega, da ste v razmerju z nekom, ki se bori z anksioznostjo

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj