… v telesu, kar lahko predstavlja težave na več področjih življenja ženske. Ženske s PCOS lahko zanosijo, vendar se soočajo z več težavami kot ostale. Eden glavnih razlogov je nepravilna menstruacija, ki zmanjšuje možnosti za napoved ovulacije in spočetje. Drugi dejavnik, ki lahko sproži težave, je debelost. Ker se ženske s PCOS ponavadi zredijo, lahko odvečna telesna maščoba oteži zanositev.

Poleg tega imajo ženske s PCOS tudi večje tveganje za težave kot so nosečniški diabetes, težave z zanositvijo, zdravstvena tveganja med nosečnostjo.

Kaj lahko ženske s PCOS storijo, da povečajo možnosti za zanositev?

Čeprav so ženske s PCOS nekoliko težje, imajo take ženske v povprečju enako število otrok kot ostale. Vendar je pot do zanositve lahko nekoliko daljša in pa pogosto zahteva pomoč. Obstajajo načini, kako ženske, ki se borijo s PCOS, povečajo svoje možnosti za zanositev.

  • Obvladovanje telesne teže: hujšanje je eden od načinov za povečanje možnosti zanositve. Ker lahko odvečna teža povzroči vnetje in povzroči stres telesu, lahko uravnavanje telesne maščobe uravna menstruacijo in vam pomaga spočeti otroka. Študije kažejo, da lahko celo 5 do 10% zmanjšanje teže spodbudi ovulacijo.
  • Vadba: redna telesna dejavnost lahko premaga škodljive učinke sedečega načina življenja in uravnava povečevanje telesne maščobe. Lahko se tudi zoperstavi stresu, kar je lahko odlično za zanositev. Preproste dejavnosti, kot so redna hoja, trening z utežmi ali kardio, lahko spodbujajo izgubo maščobe in pridobivanje mišic.
  • Tudi prehrana je pomembna: prehrana naj bi imela izjemen vpliv na vse, ki se spopadajo s PCOS. Čeprav ne obstaja nekaj takega kot “najboljša dieta” proti PCOS, lahko prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, torej ketonska oz. LCHF in z beljakovinami, pomaga. Živil, kot so oreški in semena, vitaminov, kot so B12, D, folati, železo, omega-3 (ki je naravni spodbujevalec plodnosti), je treba imeti na pretek. Odprava mlečnih izdelkov, ki naj bi vplivalu na občutljivost črevesja, se lahko izkaže tudi za koristno.
  • Nadzor ravni sladkorja v krvi: PCOS je povezan z odpornostjo na inzulin in lahko sproži diabetes, kar je spet dejavnik tveganja za zanositev. Nadzor in upravljanje ravni sladkorja v krvi lahko privede do sprememb v vašem zdravju.

PREBERITE TUDI: Krvna skupina vpliva na zmožnost zanositve

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj