… za telovadbo oziroma, kdaj je najbolj primeren čas. Boste imeli več koristi, če telovadite zjutraj, ali bo boljše, če telovadite zvečer?

Dobra novica, ne glede na to kateri del dneva telovadite, je učinek podoben. Pridobite na kondiciji, vzdržljivosti in moči. Edino kar morate upoštevati pri izbiranju časa telovadbe je, da ste takrat najbolj motivirani. Torej, če ste jutranji človek, vam bo zagotovo lažje telovaditi zjutraj, če pa ste nočna ptica, telovadite zvečer. Kljub temu obstaja nekaj razlik med jutranjo in večerno vadbo.

Prednosti jutranje vadbe

Prednost jutranje vadbe je vezana na presnovo. V eni izmed raziskav v ‘International Journal of Obesity’ so posamezniki, ki so telovadili zjutraj, izgubili več kilogramov kot tisti, ki so vadili po 15.00. Druge raziskave so prav tako pokazale, da je imelo 100 minut teka pred zajtrkom boljši vpliv na oksidacijo maščob, v primerjavi s tistimi, ki so isto pot pretekli zvečer. Druga prednost jutranje vadbe je tudi boljši spomin in osredotočenost. Vadba namreč izboljša kognitivne funkcije, kar bo vplivalo na spomin in pozornost, zato bi vam lahko jutranja vadba koristila, če se boste nato odpravili v službo ali v šolo.

Prednosti večerne vadbe

Tudi večerna vadba ima kar nekaj prednosti. Strokovnjaki poudarjajo, da je večerna vadba primerna predvsem za tiste, ki delajo na moči, saj funkcija mišic doseže vrhunec ravno popoldan in zvečer. Ena izmed prednosti je tudi sprostitev, saj je dokazano, da vadba sprošča in ugodno bo vplivala na vas po stresnem dnevu v službi.

PREBERITE TUDI: 8 razlogov, zakaj so raztezne vaje pomembne in priporočljive

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj