Ali mora biti plašč dovolj dolg, da pokrije rob krila, je zelo pogosto vprašanje. Staro pravilo, da naj bo plašč vedno daljši od krila vsaj za centimeter, že dolgo ne velja več. Dandanes so pravila zelo ohlapna, zato presodite same, kako izgleda najbolje glede na proporce. Seveda je odvisno od stila plašča in krila, vendar je ravno krojeno krilo vedno lahko daljše od plašča, pri polnejših krilih pa pazite le na to, da bo krajši plašč dovolj širok ali kratek, da krilo ne bo vidno zmečkano. Pri ožjih krilih v kombinaciji s tejliranim plaščem pa boste dosegle učinek Jackie O, če bo plašč povsem pokril krilo.

Jakne in plašči

Dvoredno zapenjanje daje plašču rahel vojaški pridih in doda dodatno plast blaga. Zatorej če ste manjše, z večjimi prsmi ali če čutite, da si ne smete privoščiti dodatne mase na telesu, se raje držite enorednega zapenjanja.

Jakne in plašči

‘Trench coat’

Trench je bil rojen v začetku 1. svetovne vojne, ko je angleška vojska prosila Thomasa Burberryja, naj naredi nepremočljive plašče za vojake, ki jih bodo lahko nosili v strelskih jarkih. Od tod izhaja ime, saj “trench” v angleščini med drugim pomeni tudi strelski jarek, rov, okop. Burberryjev plašč je bil skorajda popoln v svoji uporabnosti. Narejen je bil iz gosto tkanega volnenega blaga in dolgega kroja. Imel je dvoredno zapenjanje, pasove na manšetah, epolete in podobne detajle, ki so bili vsi tam z namenom. Pas z D-obroči so na primer uporabljali za pripenjanje ročnih granat ali za lažje tovorjenje opreme. Podloga je bila dodana zaradi toplote in je imela prišite žepe, lahko pa je služila tudi kot domača halja. Po vojni so vojaki plašče skrajšali in jih še vedno nosili za v službo. Do štiridesetih let prejšnjega stoletja je ta plašč že postal modna stalnica pri obeh spolih in našel celo glavno vlogo v klasičnih filmih noir.

Jakne in plašči

Trench je dobra opcija za deževno vreme ali prehodne letne čase, ampak s tradicionalnim krojem tvegate, da boste videti kot inšpektor Gadget. Da se temu izognete, raje obiščite bolj trendi trgovine in poiščite rahlo punčkast, tejliran kroj. Naj bo čim krajši in v živahnejši barvi.

plasci3

­

plasci4
­

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj