Kar tretjina bolnikov, ki so preboleli Covid, ki so imeli malce hujši potek bolezni, torej gripo, ima za posledico močno povečano izpadanje las. To je še posebej travmatično za ženske, pri katerih je ta posledica, žal, tudi pogostejša.

O izpadanju las je poročalo veliko ljudi, težava pa se je pojavila potem, ko so bolezen preboleli – praviloma mesec do tri po bolezni. Način in količina izpadanja las je od posameznika do posameznika različna: nekaterim le lasje malo bolj izpadajo, kot je npr. značilno za jesen; medtem drugim izpadajo v šopih.

Posledica ne prizanaša nikomur, saj je prizadela tudi nekatere zvezdnice, med drugimi Alyssi Milano in Khloe Kardashian.
A nikar ne skrbite: povedano izpadanje las po visoki vročini ali hujši bolezni je normalen pojav.

Zakaj Covid povzroči izpadanje las?

Čeprav se večina prestraši, da gre za trajno izgubo las, gre le za povečano izpadanje, ki je po hujši bolezni normalno. Gre za telogen effluvium (TE), stanje, ki pomeni, da je več las naenkrat stopilo v fazo izpadanja v celotnem ciklu rasti. Do TE praviloma pride po zelo stresnih (psihično ali fizično) dogodkih, kamor sodijo tudi hujša bolezen ali travmatični dogodek.

Izpadanje je začasno

TE je na srečo zelo redko doživljenjski problem in lasje začnejo nekje po pol leta ponovno normalno rasti. Ponovno rast lahko pospešimo tudi sami na več načinov – med drugim z zdravo prehrano, prehranskimi dopolnili, rednim gibanjem, obvladovanjem stresa in dovolj kakovostnega spanca. Zelo pomemben je tudi vitamin D, ki ne le, da krepi odpornost, temveč je tudi nujen za močne in zdrave lase.

“To, da smo notri in zimski čas sicer ne povzročata izpadanja las, a povzroči pomanjkanje sončne svetlobe in s tem ustvarjanja vitamina D,” je mnenje strokovnjakov. “Lasni mešički imajo receptorje za vitamin D, ki stimulira rast las, zatorej če imate premalo vitamina D, lahko prekomerno izgubljate lase oz. vam počasneje zrastejo nazaj.”

Poleg vitamina D pa so za močne in zdrave lase zelo pomembni še vitamini skupine B, vitamin C in vitamin E ter mineral cink.

Ko vam bodo po nekaj mesecih začeli rasti novi lasje, jih boste opazili kot puhaste mini laske po celem lasišču, ki bodo približno enake dolžine.

Zatorej si dajte predvsem čas in poskrbite za zdrav življenjski slog, da telesu ne povzročate dodatnega stresa in so bo tudi lasišče kar najhitreje opomoglo.

PREBERITE TUDI: Preprosti načini za spodbujanje rasti las

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj