Ali je poletni čas dobro obdobje za iskanje (nove) zaposlitve? Po mnenju mnogih iskalcev zaposlitve ne preveč. Ali je takšno razmišljanje upravičeno? Predstavljamo vam nekaj dejstev, zakaj to ne drži povsem. Še več, poletni čas je lahko celo izjemna priložnost, da se do zaposlitve pride lažje in prej.

Delodajalci med poletnim časom zmanjšajo število zaposlitvenih iskanj za ne več kot 10 %, tako da z vidika ponudbe zaposlitev praktično ni izrazitega sezonskega nihanja. Poleti se ravno zato splača iskati delo, ker večina ostalih iskalcev predpostavlja, da se ne in mislijo, da delodajalci poleti nimajo kadrovskih potreb. Ker so le-ti manj aktivni in veliko manj časa namenijo sprotnemu pregledovanju zaposlitvenih oglasov, imajo tisti bolj aktivni toliko manj konkurence. Ker se manj kandidatov prijavlja na delovna mesta, imajo ostali, ki to še naprej delajo, toliko večje možnosti, da so povabljeni na razgovore.­

Obdobje poletnih dopustov ponuja dobre možnosti za iskanje službe

Ker se v obdobju poletnih dopustov manj kandidatov prijavlja na delovna
mesta,

imajo tisti, ki to še naprej delajo, toliko večje možnosti, da
so povabljeni na razgovore.


Razlike med letno in poletno ponudbo delovnih mest niso izrazite

Na portalu Moje Delo poleti ne zaznamo večjih sprememb v strukturi ponudbe delovnih mest, razen nekoliko večjega povpraševanja po sezonskih delih. Pomembno pa je vedeti, da ciklus iskanja kandidatov navadno traja več mesecev (objava oglasa 30 dni, selekcija in intervjuji ter čakanje, da izbranemu kandidatu poteče odpovedni rok iz prejšnje zaposlitve), zato zaposlitveni oglasi, ki jih vidimo v medijih, dejansko niso poletni oglasi, temveč bodo podjetja z njimi reševala problem prostih delovnih mest v septembru, oktobru in novembru. Tega se je potrebno zavedati. Zaradi dopustov vodilnih oseb, ki odločajo o zaposlovanju, se bodo kadrovske odločitve v podjetjih izvajale šele po dopustih, torej jeseni. Veliko podjetij bo tudi šele septembra na novo postavljalo poslovne in delovne plane za prihodnja obdobja poslovanja.


Zaposlitveni oglasi med poletjem so dejansko namenjeni jesenskemu kadrovanju

Kot rečeno – oglasi, objavljeni julija in avgusta, so po naših ugotovitvah namenjeni zapolnjevanju delovnih mest jeseni. Pogosto podjetja poletnem času objavijo več zaposlitvenih oglasov, gredo na dopust, potem pa po vrnitvi z dopusta pregledajo zbrane kandidate in začnejo aktivno kadrovati.


Vsako obdobje leta je dobro za iskanje nove službe

Najboljšega časa za iskanje zaposlitve ni, so le boljše in slabše oblike oz. metode iskanja. Podjetja imajo potrebe po novih delavcih ves čas in od tega, v kateri fazi iskanja bo kandidat prišel v stik s podjetjem, je v veliki meri odvisna njegova uspešnost. Pasivne oblike iskanja dela, kot je npr. spremljanje zaposlitvenih oglasov in prijave nanj, so nekoliko manj uspešne. Ko iskalec vidi oglas v mediju, je velika verjetnost, da je isti oglas videlo še nekaj 100, tudi 1000 kandidatov. Zato prejme podjetje na svoj oglas večje število prijav in temu primerno je odstotek verjetnosti, da je kandidat izbran, nekoliko slabši.

Če pa primeren kandidat (pro)aktivneje išče zaposlitev – kontaktira podjetja, ki ga zanimajo, se poslužuje iskanja dela prek znancev, spremlja novosti v podjetjih in predvidi njihove nove kadrovske potrebe ter nato večkrat stopi v kontakt z njimi, se pogosto zgodi, da bo tak kandidat dobil zaposlitev, še preden bi njihov nov delodajalec sploh objavil oglas v katerem koli mediju. Javna objava oglasa namreč zahteva denar in čas za urejanje vseh, večji del neustreznih prošenj, ki jih prejme zaradi tega objavljenega oglasa, zato se podjetje, če že prej najde primernega kandidata za prosto delovno mesto, z veseljem izogne tem stroškom oglaševanja in vloženega časa.

­

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj