V dandanašnjem svetu nam manjka lepih stvari, ki pomirjajo in sproščajo našo dušo – sploh v zadnjem letu. In kraj, ki bi moral biti najbolj pomirjajoč in sproščujoč, kjer se počutimo najbolje, je naš lastni dom, pa seveda tudi okolje, v katerem delamo. Kako poskrbeti, da bo kar najbolj prijetno? Med drugim tako, da vanj vnesemo umetnine.

Pogovarjali smo se z Rajkom Požarjem, slikarjem sodobne umetnosti. Rajko je čisto poseben umetnik, ki so ga vodile življenjske izkušnje. Je človek barv srca in čudovitosti, ki v vaše domove pričara ljubezen. Je abstraktni umetnik – slikar – in njegovo poslanstvo je spremeniti stvari na bolje. Ljudem daje upanje, veselje in zdravje. Ustvarja večne sanje ljudi.

Ne verjamete? Preberite si intervju in poglejte njegova čudovita dela. Prepričani smo, da ne bo dolgo, ko bodo lepšala tudi vaš dom.

Kdaj ste začutili, da vas vleče v tovrstno ustvarjanje; kdaj ste začeli zares?

Znal sem ji prisluhniti že takrat, močno sem bil povezan z njo, z materjo naravo. Abstraktnega se počutim že od malih nog. Rad sem prisluhnil žuborenju potočka, nasmehu sonca, pihljanju vetra skozi krošnje dreves. Bil sem v svojem notranjem svetu, v katerem domišljije ni manjkalo. Takrat se je začelo, leta nazaj, in traja še zdaj.

Kaj natanko delate, kako bi opisali svoj slog?

Ustvarjam večne sanje ljudi. Abstraktnost je ples, vihar in igra življenja z barvami in unikatna zgodba vsakega posameznika. Tekstura, ki spolzi skozi prste in prenaša energijo na platno je doma narejen pesek, ki je naravni gradnik in katerega ustvarjam sam. Delo temelji na izražanju otipljivega pomena abstraktnega dela. Posledično privlači tako vidne, slabovidne in ljudi, ki ne vidijo, kateri se lahko dotaknejo abstraktnih slik in jih doživijo na svojevrsten način, zaradi njihove teksture.

Se je vaš slog tekom let kaj spremenil?

Kot narava, se tudi jaz spreminjam in rastem z njo, prepustim se toku in ji prisluhnem. Počutje niha kot vihar, tornado, saj sem tudi jaz obkrožen z različnimi energijami, ki vplivajo na vsakodnevno ustvarjanje. Slog se spreminja vsak dan, ne glede na viharje, je strast do abstraktnega ustvarjanja – neustavljiva. Vsak dan sem željan ustvariti nekaj drugačnega, bolj divjega, z ognjenim občutkom, ki se dotakne sleherne celice mojega telesa.

Kje črpate svoj navdih?

Strast do življenja. Vdihujem ogenj strasti v vse kar počnem. Obdan s čudovito naravo in vesoljem, ki vsak dan pokažeta nekaj novega – abstraktnega. Navdih črpam iz vsakdanjika, bodisi iz izbruha vulkana, nenadnih poplav, nepričakovanega potresa. Pa tudi iz vsakega drevesa, slehernega cveta, ki v trenutku pozornosti zacveti. Navdih trave, zemlje, kamna, oceana, dežja, snega, ki je tako briljantno bel in po svoje mrzel in moker. Iz vetra, ki je neviden, a občutki pihljanja so prijetni. Ozrem se v nebo, v sonce, ki mi da dozo energije in zvezde, ki znova in znova očarajo in dajo misliti, tam daleč nekje za oblaki ????? In iz slehernega živega bitja na tem čudovitem planetu … Strast je nekakšna sestavina navdiha in tega ne zmanjka.

Bom kar po angleško napisal eden od citatov, ki je resničen: “Art washes away from the soul the dust of everyday life.”
― Pablo Picasso

Na katero svoje delo ste najbolj ponosni?

Vsako moje delo je posebno, ne obstaja delo, na katerega ne bi bil ponosen; vsako ima svojo posebno zgodbo, turbulenco, zgodbo padcev in rasti, ki so mi dani v tem življenju. Ponosen sem prav na vsa dela.

Kaj želite sporočiti s svojimi deli; gleda na to, da gre za abstraktna dela, ali je to povsem prepuščeno opazovalcu?

Brez opazovalcev ni umetnosti. Ob pogledu na umetnost dihate z drugačnimi občutki veselja. V sebi skrivajo še vedno neznano, a resnično moč. Delujejo na vsak del človeškega telesa, oddajajo posebne pozitivne vibracije … barve so res neverjetne. Spremenijo lahko vaše življenje, vaše vedenje in pozitivno vplivajo na vas. Moja dela imajo darmo, pridejo med ljudi in polepšajo življenje. Vsak opazovalec, ima svojo zgodbo v posamičnem abstraktnem delu in to je čar abstrakcije. Zgodba se nikoli ne konča. Za nekoga bo predstavljalo nepozabni spust po divji reki, ki so polni adrenalina in premagujejo ovire. Spet drugi bolj umirjeno, brez viharjev, samo veverička, ki se podi po gozdu in išče orehe za ozimnico in sreča sosedo, s katero bo malo pokramljala. Vsak človek je poseben, drugačen in unikaten, tako kot njihove neprecenljive zgodbe.

Pravite, da ste samouk. Kako ste izpopolnjevali svojo tehniko?

Življenje je polno barv in kot veliko drugih stvari na naši poti, imajo tudi barve svoj pomen. Barve mi nikoli niso bile tuje, saj obstajajo v vsakodnevnih izkušnjah. Kot samouk sem čutil močno povezavo z naravo, le ta mi je dala boljše zavedanje in razumevanje abstraktnega, katerega sedaj prenašam na platno. Z boljšim vsakodnevnim zavedanjem, da nam narava ponuja vse, kar potrebujemo, sem prišel do tega, da lahko uporabljam svoj doma narejen pesek, ki je naraven gradnik, hkrati pa na nek način odpira oči tistim, ki to potrebujejo. Uporabljati sem začel tudi drugačne, akrilne barve, ki so narejene na 100% bazi smole, tako, da imajo obstojnost kar do 100 let in več. Sama tehnika slikanja se je postopoma nadgrajevala, celo do te mere, da ne uporabljam slikarskih čopičev, ampak samo doma narejeno orodje in svoje gole roke.

V Sloveniji ste že imeli nekaj nadvse uspešnih razstav – kaj pa tujina? Ali vas trenutno ovira aktualno dogajanje?

Res je, v teh letih sem organiziral več razstav doma in po svetu. Hong Kong, Filipini – Makati, Indija, Praga, Amsterdam, London, Moskva, Ljubljana, Portorož, Krško … Prisoten sem bil tudi na Art Expo 2019 v Ljubljani, kjer je bilo udeleženih kar 350 umetnikov iz 32 držav. Lahko pripomnim, da sem ponosen in ponovno hveležen za dodeljeno 3. nagrado. Hvala lepa. Sam si prizadevam za humanitarnost, rad bi abstraktnost približal vsem ljudem, saj se človek skozi abstrakcijo identificira, izrazi, odpre širšo perspektivo, hkrati pa vpliva na počutje in našo energijo. Trenutno dogajanje mi je seveda obrnilo na glavo nekaj projektov, vendar mi je dalo vedeti, da moram svojo abstrakcijo prilagoditi trenutnemu času in dati več pozornosti pomoči najbolj potrebnim – to pa so otroci.

Odločil sem se, da bom izvajal abstraktne umetniške delavnice s slepimi in slabovidnimi otroki, ki bi potekale na določenem organiziranem mestu. Za program je padla odločitev, ker želim spodbuditi otroke h kreativnosti, jih pustiti, da se izrazijo in da na nek svoj način spregledajo. Predvsem pa je pomembno, da se počutijo vključene in pomembne. Ne glede na današnjo situacijo se povezujem tudi z vse več notranjimi oblikovalci in arhitekti, ki jim poskušam predstaviti povezavo med notranjim dizajnom in abstraktno umetnostjo. Tam, kjer je volja, tam je pot.

Ali sledite kakim umetniškim trendom ali zgolj sebi?

V abstraktnosti res ni meja. Hmmm, res je težko govoriti o trendu. Lahko bi rekel, da tekmujem v lastni tekmi. Na svoj lasten način poskušam bit čim bolj ognjevito ustvarjalen in se pri tem počutit svobodnega. Ustvarjam za učinek, za iskreno sprostitev vrednot, kar predstavlja neobičajno magijo in ki na nek način meji na poezijo.

Kakšne občutke želite ustvariti s svojimi deli?

Z namenom, da lahko samo s pogledom na umetnino nekomu polepšaš življenje, to je dar in čar življenja. Pomagati drugim skozi umetnost je moj namen. Ustvarjam občutke sreče in veselja, polne ljubezni in skritih dogodivščin. Preprosto: razveseli druge in boš sam vesel.

Ali delate v tišini ali morda ob kaki glasbi; če da, kateri?

Umirjena glasba me popelje v svoj svet ustvarjanja, spet drugič potrebujem bolj divjo glasbo, da dvigne plamen v mojem srcu, ki nazadnje postane velik, mogočen ogenj – ogenj, ki ne sežiga, temveč čisti vse, kar se ga dotakne. Spet tretjič brez glasbe; samo jaz, moje roke, platno in barve. Vse je odvisno od spleta okoliščin, ki imajo vpliv na sodobnega človeka.

Zakaj bi nekdo kupil vašo umetnino?

Abstraktnost pozitivno vpliva na okolje. Prostor lahko posvetli, ga popestri in spremeni; tako, da mu da svoj značaj in malo podkuri, mu da več topline. Vizualno uživanje v prostoru, polnem domiselne lepote, samo razlivanje, je vznemirljivo, zaradi česar je življenje bolj privlačno in plemenito. Navdihuje misli in vprašanja tako pri odraslih kot pri otrocih, tako, da gledalca spodbudi k večji domišljiji.

Umetniško delo, ki ustreza vašim potrebam: Dodajanje umetniškega dela čudovito zgleda v vašem ambientu, vodi k dvigu razpoloženja vam in prostoru. Študija, ki jo je objavila Univerza v Zahodni Avstraliji, je pokazala, da lahko uživanje in sodelovanje v umetnosti samo dve uri na dan pozitivno vpliva na duševno zdravje. Umetnost resnično deluje kot zanesljiva terapija pri demenci, depresiji in drugih duševnih težavah.

Pozdravite barve, po vašem srcu! Imeti nekaj, kar je tvoje, je vznemirljivo. Medtem, ko si nekateri želijo le tisto, kar imajo drugi, je vedno bolj zanimivo imeti tisto, česar drugi nimajo. Izvirno umetniško delo boste kupili preprosto zaradi njegove edinstvenosti.

Osebne pripovedi, vlagajte v njih: Čeprav nameni naložbe ne bi smeli biti glavna spodbuda za nakup izvirne umetnosti, ne škodi, da je kos, ki ste ga kupili pred desetimi leti, podvojil svojo vrednost. Vedno zabaven bonus pri zbiranju umetniških del! Nakup originalnega dela vas bo vedno bolj razveselilo kot nakup gladkega tiska. Ročno izdelano karkoli presega množično proizvodnjo vsakdanjega.

Pridobite neizpodbiten dokaz o pristnosti: Zunaj je veliko odličnih umetniških ponaredkov, včasih strokovnjaki celo težko zagotovijo pristnost umetniškega dela. Če pa umetnost kupujete od živega umetnika, ste prepričani o njeni pristnosti. Ob nakupu umetnine boste prejeli potrdilo o pristnosti z ustreznimi podatki (npr. naslov, velikost, datum, podpis umetnika …), ki nedvomno dokazujejo, da je to umetniško delo izvirno.

Vsaka energijska slika ima na zadnji strani ročno vtisnjen simbol petperesne deteljice, ki lastnika ščiti pred slabo energijo. Vsako peresce simbola je vtisnjeno ročno in posamično, tako, da je vsaka na svoj način unikatna.

Umetniško delo, ki ustreza vašim željam: Mogoče imate v mislih določeno idejo in vam naredim sliko po vaših željah, še vedno pa v istem umetniškem stilu. Če pa želite samo spremeniti obstoječi del (recimo, da prilagodite velikost umetniškega dela), me lahko kot umetnika vedno prosite, da predelam eno od svojih del, da bo bolje ustrezala vašim potrebam.

Obdarovanje: Čeprav je umetnost zelo osebna stvar, jo mnogi ljudje kupijo za obdarovanje bližnjih ali za obdaritev svojih poslovnih partnerjev. Lahko je darilo ob prazničnem času ali zelo posebna priložnost, dobra umetnina naredi edinstveno, premišljeno in inovativno darilo, ki ga je mogoče ceniti vse življenje. Pomislite na to, s katerega koli pogleda, umetnost je dobra za vas! Ni čudno, da ljudje kupujejo umetnost. Ste pripravljeni raziskati svet umetnosti in ga vpeljati v svoje življenje?

Pa še malce bolj osebno, da vas bralci bolje spoznajo: vaš najljubši citat; kaj vam največ pomeni v življenju; kako izgleda vaš tipični slikarski dan?

Sem človek barv srca in čudovitosti. Fant iz Brežic, profesionalno v avtomobilski industriji, ki se je odločil dajati dobro energijo in veselje sodobnemu človeku, ki je pozabil nase, na svoj mir in veselje. Potrebuje amulet, sliko … opozorilo, da bi zaživel sedaj, v tem trenutku, kajti čas življenja ni neskončna limita. Abstraktna stvaritev provocira lastne misli izven svojih okvirjev, saj na njej lahko opazite neke povsem vam poznane oblike iz sanj ali podzavesti. Vi s samim sabo, to je neprecenljivo druženje. Ljudje me spoznajo tako, da so vsa moja bela oblačila in obutev abstraktno dodelana z barvami življenja. Če nisi sam in svoj, kdo si potem?

Življenje je prekratko, da bi stvari jemali preveč resno, na koncu življenja bo največ pomenilo, kakšen človek si postal. “I dream my painting and I paint my dream.”
― Vincent Willem van Gogh

“Vsak dan uživajte v življenju, živite svoje sanje, ljubite sebe in bližnje, širite ljubezen naprej, bodite ponosni na to, kdor ste. Ponosen sem na vse vas, vsak od vas je edinstven in poseben in vas imam rad. ”
― Rajko Požar

Rajko, kje vas lahko zainteresirani kontaktirajo; kje si lahko ogledajo še preostala vaša dela?

Najdete me na Facebook strani https://www.facebook.com/Pozar.Abstract.art/ in Instagramu.

Rajko, najlepša hvala za vaš čas!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj