… gube morda znak nizke kostne gostote. V raziskavi, opravljeni na univerzi Yale, v kateri so preučili več kot 100 žensk v zgodnji menopavzi, so ugotovili, da so imele ženske, ki so imele veliko gub na obrazu, veliko pogosteje tudi slabe kosti in so bile bolj podvržene zlomom.

“Ti podatki tako podpirajo teorijo, da je dejanski videz kože tudi pokazatelj splošnega zdravja, v tem primeru zdravja skeleta. Povsod, kjer smo preverjali, je bila nagubana koža povezana z nizko kostno gostoto,” je povedala dr. Lubna Pal, profesorica na oddelku za porodništvo, ginekologijo in reproduktivno medicino in glavna avtorica študije. Nekateri raziskovalci sicer dvomijo v to povezavo, češ, da ljudje, ki so zelo zgubani, veliko časa preživijo na soncu, kar spodbuja nastajanje vitamina D, to pa zdrave kosti. Dr. Pal pa je to komentirala, da gube niso vedno posledica izpostavljanja UV sevanju ter da trditev, da je sončenje dobro za kosti, ni ravno najbolj realna.

A dr. Pal je vseeno dodala nekaj opozoril glede raziskave, ki so jo izvedli: in sicer, da je raziskava pokazala le, da so gube in gostota kosti v povezavi in ne da gube povzročajo slabe kosti. Omenila je tudi, da se je treba zavedati, da je študija zajela le ženske v zgodnji menopavzi, torej ni nujno, da se to nanaša na ženske v vseh starostnih skupinah. Zato naj se ženske nikar ne prestrašijo v smislu: “Ojoj, gube imam, kmalu lahko pričakujem zlom kosti!” temveč je to le podatek, ki je lahko v korist; ljudje, ki imajo veliko gub, še zlasti za svojo starost, naj dajo preveriti svoje kosti, saj lahko tako pravočasno ustrezno ukrepajo: jedo bolj zdravo, se redno gibajo in ne kadijo.

“Staranja ne moremo zaustaviti, lahko pa ta proces naredimo bolj zdrav. Preučitev gub je tako lahko poceni in neinvaziven način preverjanja stanja kosti za paciente in zdravnike,” je še povedala dr. Pal.

1 komentar

  1. To pa prvič slišim. Zelo zanimivo! Ne vem pa kako bi bile lahko gube realen pokazatelj stanja kosti, glede na to, da jih večina lajšamo z raznimi kozmetičnimi proizvodi in tretmaji. Js uporabljam samo kremo (greenline multiactive) pa že s tem zgledam veliko bolše kot bi sicer, tko da ne vem kako mislijo oni to preverjat hehe;)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj