… pri kateri so terapevti poudarjali spremembo misli pacientov in ne njihovega vedenja. Glede na rezultate raziskave naj bi se kognitivni terapevti vsaj v prvih terapijah osredotočili na tehnike, ki pomagajo depresivnim premagati negativne vzorce mišljenja, da lahko vidijo svoje življenje bolj realistično. Študija je tudi pokazala, da osredotočanje na spreminjanje vedenja (npr. z načrtovanjem aktivnosti, ki naj bi paciente spravile iz hiše in beleženje, kako preživljajo prosti čas) ni bistveno vplivalo na potek zdravljenja.

V raziskavi je sodelovalo 60 pacientov s hudo depresijo, ki so se zdravili na dveh univerzitetnih klinikah. Raziskovalci so proučili razmerje med specifičnimi tehnikami, ki so jih uporabili terapevti, in izboljšanje depresije pri pacientih. Osredotočili so se na prvih nekaj tednov terapije, saj druge študije pravijo, da takrat pacienti dosežejo največji napredek.

Rezultati so pokazali, da se je depresija občutno zmanjšala pri pacientih, katerih terapevti so uporabili kognitivne tehnike, ni pa se bistveno spremenila pri pacientih, katerih terapevti so se osredotočili na vedenjske tehnike. Ugotovili so tudi, da so pacienti pokazali izboljšanje, ko so sodelovali s svojim terapevtom glede načrta zdravljenja in ko so bili bolj zavzeti ter odprti za predloge terapevta. Zato raziskovalci menijo, da bi lahko kljub temu, da so vedenjski pristopi k zdravljenju depresije v zadnjem času prejeli veliko pozornosti, kognitivne tehnike bile prav tako pomembne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj