… nizkim glikemičnim indeksom, lažje nadzorovale krvni sladkor kot tiste, ki so upoštevale dieto, bogato z žitnimi vlakninami. Prehranjevanje z živili z nizkim glikemičnim indeksom je ena od strategij za kontroliranje sladkorne bolezni in faktorjev, ki pripomorejo k tveganju za srčne bolezni, a obstajajo nesoglasja glede njene učinovitosti.

Na Univerzi v Torontu so izvedli raziskavo, v kateri je sodelovalo 210 bolnikov z diabetesom tipa 2. Bolniki so naključno dobili prehranjevalni načrt, ki je upošteval bodisi nizkoglikemično dieto bodisi dieto, bogato z vlakninami. Pri prvi je bil poudarek na živilih z nizkim glikemičnim indeksom, kot so stročnice, oreški, testenine in nizkoglikemični kruh ter žitarice. Druga dieta je vsebovala ”rjave” možnosti – polnozrnati kruh, polnozrnate žitarice, rjavi riž ipd. Zdravljenje je trajalo 6 mesecev.

Raziskovalci so ugotovili, da se je raven hemoglobina Alc, ki se uporablja pri merjenju glukoze v krvi, pri nizkoglikemični dieti zmanjšala bolj kot pri dieti z visokim deležem vlaknin. Opazen učinek so odkrili tudi pri nivoju holesterola HDL in LDL – razmerje med njima se je občutno zmanjšalo pri ljudeh, ki so se držali nizkoglikemične diete.

Zmanjšan glikemični indeks je tako pripomogel h glikemični kontroli in zmanjšanju dejavnikov tveganja za srčno koronarno bolezen. To je pomembno, saj zdravila, ki uravnavajo krvni sladkor, sama po sebi ne zmanjšujejo kardiovaskularnih bolezni.

Prehrana z nizkim glikemičnim indeksom je sicer tudi temlej za uspešno hujšanje in dobro zdravje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj