…  delu menstrualnega cikla bolj občutljive za nekatere psihološke 'stranske učinke', povezane s stresnimi situacijami.

Vsak mesec obstaja kratko obdobj, ko bi lahko preprečili značilne psihološke težave, ki so pojavljajo pri ženskah. Gre za prvo raziskavo, ki kaže povezavo med psihološko občutljivostjo in časovnim okvirom biološkega cikla, v tem primeru ovulacijo. Pogost znak težav z razpoloženjem in anksioznostjo je vztrajno ponavljanje vsiljivih misli, ki se po navadi pojavijo nekaj dni do tednov po stresnih situacijah.


ladycarehealth.com

V študiji so preučevali, če so učinki stresnih situacij povezani z različnimi fazami menstrualnega cikla. Sodelovalo je 41 žensk, z rednimi menstruacijami, starih med 18 in 35 let, ki niso uporabljale kontracepcijskih tabletk. Vsaka ženska je gledala 14-minutni video s stresno vsebino (smrt ali poškodbe) in dala vzorec sline, da so lahko izmerili nivo hormonov. V naslednjih dneh so morale zapisovati kakršne koli neprijetne misli glede gledanega videa. Ugotovili so, da so imele ženske v zgodnji lutealni fazi (približno 16 do 20 dni po menstruaciji) več kot trikrat več vsiljivih misli od žensk, ki so gledale video v drugih fazah cikla. To kaže, da obstaja v menstrualnem ciklu čas, ko so ženske še posebej občutljive za simptome stiske po stresnem dogodku.

Ugotovitve raziskave lahko zdravnikom pomagajo identificirati ženske, ki imajo večje možnosti za razvoj depresije in posttravmatske stresne motnje, kar pomeni, da bi lahko preprečili ali pa vsaj omilili ta stanja. Eden izmed raziskovalcev pravi, da je ta raziskava šele prvi korak, saj morajo preučiti še vplive zelo travmatičnih dogodkov in pa kontracepcijskih tabletk.

Za izogibanje takšnim situacijam je dobro, da poznate svoj cikel in da simptome predmenstrualnega sindroma (PMS) blažite z naravnimi sredstvi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj