Verjetno si mislite; kdo pa še danes potrebuje nasvete o hoji, ko pa je vendar to tako naravno gibanje, da tega ni potrebno posebej znati. To že drži, vendar pa drži tudi to, da imamo dandanes zaradi veliko sedenja zelo čudno, nepravilno držo. Hoja je sicer zdrava; je aktivnost, ki krepi telo in ga ohranja vitalnega, če pa hodimo v naravi, pa dobro deluje tudi na naš um. Hoja je še posebej primerna za ljudi, ki jim tek morda ne leži, želijo pa se gibati zunaj ali sčasoma začeti tudi teči.

PREBERITE TUDI: 5+ razlogov, zakaj bi morali redno hoditi bosi

Pravilna drža

Med hojo poskusite imeti lepo, pravilno držo. Raven hrbet in ramena nazaj. Glavo držite gor – naj bo lep podaljšek hrbtenice. V tem položaju je hrbtenica lepo vzravnana in tudi dihate lažje; vzdihi in izdihi imajo namreč v lepi drži lažjo pot.

Ramena

Čeprav so med hojo najbolj obremenjene noge in hrbet, morate biti pozorni tudi na zgornji del telesa. Ramena naj bodo vzravnana, a hkrati sproščena.

Med hojo premikajte roke

Pospravite telefon in med hojo naravno uporabljajte roke. Naravni gibi rok med hojo pripomorejo k pravilnejši drži, lepih korakih in pravilnih gibih.

Nosite udobne čevlje

Če ste se odločili, da boste redno hodili in sprehode izvajali vsak dan, si omislite pravo obutev. Dobri športni copati naj se lepo prilegajo, naj bodo udobni in zračni in naj imajo ustrezen podplat, da boste v njih lahko hodili, če vas poti zapeljejo na zahtevnejše gozdne terene in da vam na mokrih podlagah ne bo drselo. Stari športni copati vam lahko nudijo premalo opore, zato razmislite o novih. Čevlji naj ščitijo peto, blažijo korak in naj nudijo oporo gležnju.

Športna oblačila

Športna oblačila iz pravih materialov so dandanes mnogo bolj cenovno dostopna, kot včasih. Med hojo se lahko znojite, zato vam bodo ustrezala oblačila iz materialov, ki so zračni in prepuščajo vlago, zaradi česar bodo vaša oblačila dlje suha. Oblačila naj bodo predvsem udobna.

Izberite naravni teren

Če le lahko, si za hojo izberite naravo, kjer se boste napolnili z energijo in umirili um. Gozdne poti, travniki, sprehajalne poti ob jezerih in rekah; to so kraji, kjer se boste sprehodili, gibali in se sprostili.

Dodajte vaje

Pred hojo in po hoji naredite vaje za razteg. Tako boste pognali limfni sistem in cirkulacijo krvi ter mišice pripravili na manjši napor. Med hojo pa opravljajte dodatne vaje za moč.

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj