Mnoge študije so že pokazale, da je hitenje pri jedi povezano s prenajedanjem in debelostjo. Nova raziskava, ki je potekala v Italiji, pa je prvič pokazala, da je hitrost uživanja hrane pomemben dejavnik pri tveganju za diabetes.

Raziskovalci so primerjali 234 posameznikov, pri katerih je bila nedavno diagnosticirana sladkorna bolezen. Sodelujoči so morali izpolniti poglobljen vprašalnik, ki je zajemal najrazličnejše dejavnike tveganja. Med drugim so morali oceniti, kako hitro jedo v primerjavi z drugimi, pri raziskavi pa so upoštevali tudi telesne mere (višino, težo, obseg pasu in bokov).

eating_fast_1

menshealth.com


Ko so izključili druge dejavnike tveganja, npr. pojav bolezni v družini, izobrazbo, telovadbo, ITM, obseg pasu, kajenje ipd., so ugotovili povezavo med hitrim uživanjem hrane in sladkorno boleznijo tipa 2. V primerjavi s testno skupino je bila pojavnost diabetesa pri ljudeh, ki jedo zelo hitro, kar 2,5-krat večja.

Diabetes postaja svetovna pandemija, ključnega pomena pa je povezava med genetsko zasnovo in življenjskimi navadami. S prepoznavanjem različnih faktorjev tveganja imajo ljudje boljše možnosti, da preprečijo nastanek bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj