Hailey Bieber okreva po nastanku krvnega strdka, ki se je preselil v možgane, kar je zdravstvena težava, ki se v zadnjem letu pojavlja pri čedalje mlajših ljudeh, celo otrocih.

25-letna Bieberjeva je v soboto razkrila, da je v četrtek zjutraj zajtrkovala z možem Justinom Bieberjem, ko je začela imeti simptome, podobne možganski kapi, nakar so jo odpeljali v bolnišnico.

Tam so zdravniki ugotovili, da je “utrpela zelo majhen krvni strdek” v možganih, ki je povzročil “majhno pomanjkanje kisika”. Kot je pojasnila, je Bieberjevo telo krvni strdek samo prešlo in “v nekaj urah si je povsem opomogla”.

Dr. Shazam Hussain, direktor Centra za cerebrovaskularno medicino na kliniki Cleveland, je povedal, da lahko krvni strdki, kot se je zgodil Bieberjev, nastanejo “iz različnih razlogov”, tako okoljskih kot genetskih.

“Pomembno je poznati svoje zdravje in vse morebitne dejavnike tveganja za možgansko kap, kot so visok krvni tlak, visok holesterol, težave s sladkorjem, kajenje … Pri mlajših ljudeh, ki doživijo možgansko kap, bomo poiskali stvari, zaradi katerih je njihova kri nagnjena k strjevanju – lahko je to dedno in se pojavlja v družini.”

Hussain pravi, da krvni strdki, ki se prenesejo v možgane, običajno izvirajo iz zamašene krvne žile na nekem mestu v telesu, na primer na vratu, ali neposredno iz srca.

“Pri možganski kapi je pomembna vsaka sekunda,” pravi Hussain. “Možgani so zelo, zelo občutljivi na pomanjkanje pretoka krvi in na minuto izgubite približno 2 milijona možganskih celic. Zato je zelo pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč.”

Hailey Bieber je imela srečo in je krvni strdek predelala sama, kar je pri majhnih strdkih pogosto mogoče. “Če gre za majhen strdek, se lahko razprši in izgine sam od sebe ter ne pusti trajnih težav,” pravi Hussain.

Če temu ni tako, zdravniki običajno dajo zdravilo za raztapljanje strdkov, da se strdek raztopi, če je nastal v prvih 4,5 urah po kapi, ali pa pri večjih strdkih opravijo trombektomijo, s katero strdek odstranijo skozi krvne žile.

V primerih, kot je Bieberjev, se dogodki običajno imenujejo mini možganska kap ali prehodni ishemični napad (TIA): “To pomeni, da se je krvni strdek popolnoma raztopil in da je oseba povsem normalna,” pravi Hussain. Če pa magnetna resonanca pokaže kakršno koli poškodbo možganov, “potem to postane popolna možganska kap”.

“Mislimo, da je možganska kap nekaj, kar se zgodi v starejših letih, vendar jo opažamo pri vedno mlajših ljudeh,” pravi. “Na splošno je to povezano z nezdravim življenjskim slogom ljudi, ki se morda ne prehranjujejo dovolj dobro ali se ne gibljejo redno, skupaj z drugimi dejavniki, kot je genetika. Zato je pomembno, da ljudje ne mislijo, da je to le nekaj, kar se dogaja starejšim ljudem. Če ste mlajši in imate te simptome, morate v bolnišnico.”

Kljub temu, da iz celega sveta poročajo o krvnih strdkih in smrtih po cepljenju za Covid, sploh pri tako mladih in zdravih, kjer doslej strdkov praktično ni bilo, si večina ‘stroke’ še naprej zatiska oči. Po cepljenju za covid je sicer umrlo že kar nekaj zvezdnikov, manekenk in TV osebnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj