Skupaj z amerikanizacijo se je v naši prelepi deželi uveljavilo tudi veliko ameriških praznikov, ki pa v slovenskem prostoru nimajo ne mesta, ne zgodovine. Hkrati pa se je pozabilo na lepe, stare slovenske praznike, kakršen je npr. gregorjevo. In medtem, ko sicer ni nič narobe s tem, da se ‘uvozi’ tudi kak tuj praznik, pa zato ni nobene potrebe, da slovenski utonejo v pozabo.

Kaj sploh pomeni gregorjevo?

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Korenine ima v predkrščanski dobi in predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši.

Gregorjevo je dobilo ime po papežu Gregorju Velikem, ki je živel v 6. stoletju in je veljal za dobrega papeža in cerkvenega učitelja. Po ljudskem izročilu velja znameniti sveti Gregor za začetnika pomladi, saj takrat sončni žarki postajajo čedalje močnejši, dnevi vse daljši; rastline se začnejo prebujati po zimskem mirovanju in ptički že veselo žvrgolijo.

Po starem običaju so se dekleta nekoč na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle zagledalo, je naznanila, kakšen bo njen mož. Otroci so mislili, da se na dan svoje ženitve ptički tudi gostijo, zato so po drevju in grmičevju iskali pogače. Da bi jih razveselili, so jim ponekod sčasoma odrasli začeli skrivati priboljške v grme.

Spuščanje luči po vodi

Za svetega Gregorja velja tudi, da “luč v vodo vrže”. Do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 je bil 12. marec, god svetega Gregorja, prvi pomladni dan. To je pomenilo daljši dan in s tem več svetlobe in toplote, zaradi česar obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave. Tako so luč na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

Tradicija se je v mnogih slovenskih krajih ohranila, zadnja leta pa se je prenesla tudi v mestna okolja, kjer pred tem ni bila prisotna. Tako na predvečer svetega Gregorja marsikje po bajerjih, potokih in rekah spuščajo razsvetljene barčice in hišice iz papirja in kartona, imenovane gregorčki.

Slovensko valentinovo

Danes je torej dan, ko se ‘ptički ženijo’, saj je praznik povezan tudi z zaljubljenci. Pravzaprav lahko rečemo, da je 12. marca ‘slovensko valentinovo’, le da za razliko od valentinovega pa gregporjevo bolj poudarja ljubezen. Mnogi iz domoljubnosti zavračajo valentinovo in praznujejo slovenski praznik, zato je danes idealen dan, da svoje ljubljene razveselite s kako pozornostjo.

PREBERITE TUDI: 35 zanimivih psiholoških dejstev o ljubezni in privlačnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj