… testov ki so pokazali, da naravne snovi v granatnem jabolku preprečujejo rast rakavih celic raka dojke.

granatno_jabolko

Dr. Shiuan Chen in dr. Lynn Adams sta se odločila, da ugotovita, ali kemikalije v granatnem jabolku lahko blokirajo delovanje encima aromataze. Aromataza igra ključno vlogo pri rasti nekaterih oblik rakavih celic raka dojk, tako, da pomaga telesu proizvajati ženski spolni hormon estrogen. Zdravila proti raku dojk delujejo tako, da onemogočijo njegovo delovanje.

Raziskovalci so opazovali deset komponent, podobnih elagitaninu, in ugotovili, da je še zlasti eden, urolitin B, močno zaviral rast rakavih celic. Po besedah dr. Chena je bila ekipa ‘močno presenečena’ nad ugotovitvami, ki so objavljene v medicinski reviji Cancer Prevention Research.

Sicer je šlo za in vitro raziskavo in raziskovalci so dejali, da bodo za ugotovitev, če je urolitin B, ki ga vsebuje granatno jabolko, učinkovito sredstvo proti hormonsko pogojenem raku dojk, potrebno opraviti še nadaljnje raziskave. Kar se tiče preprečevanja rakavih obolenj, pa so dodali še, da je ogromno raziskav že pokazalo, da zdrava in uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami, sadjem in zelenjavo ter nizko vsebnostjo predelane hrane, nasičenih maščob in soli, pripomore k zmanjšanju možnosti za nastanek mnogih vrst raka.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj