Pripravljeni ste. Pa ste res? Stavimo, da ne – pozabili ste namreč na bistveno: govorico telesa, ki vas lahko izda, saj pove več kot vaše besede. Zato ne glede na to, ali gre za zaposlitev ali karkoli drugega pomembnega, seznanite se s spodnjimi nasveti glede govorice telesa, da se boste res pokazali v najboljši luči.

1. Pokončna drža

Ne glede na to, ali sedite ali stojite: pokončna drža naredi velik vtis. A seveda ne pretiravajte v nasprotno smer, da ne boste videti popolnoma zategnjeni in nesproščeni. Ramena potegnite nazaj, prsi ven, glavo pokonci, hrbet raven – to je to.

2. Stran s prekrižanimi rokami

Znanstveno gledano prekrižane roke spredaj sicer omogočajo, da uporabljamo obe polovici možganov, zaradi česar bolje razmišljamo in rešujemo probleme. Težava nastane, da ko ste le z eno osebo, saj s tem sporočate, da se zapirate. V skupini pa prekrižane roke pomenijo, da natančno poslušate.

3. Vzpostavite očesni kontakt

Tako kot je pomembno, da ne umikate pogleda, kot da ste nekaj zagrešili, je pomembno tudi, da ne buljite v sogovornika, da mu postane neprijetno in izpadete čudak. Idealno je, če vzdržujete 50 do 60 odstotkov očesnega kontakta, ko govorite z osebo, ko razmišljate, pa glejte kam drugam.

4. Nagnite se naprej

Podobno kot očesni kontakt tudi rahlo nagnjenje naprej proti sogovorniku izraža naklonjenost, zanimanje. Seveda pa to ne pomeni, da se mu preveč približate in vstopite v njegov osebni prostor. Nihče ne mara, da kdo sili vanj. Pri tem bodite seveda previdni, če ste pred tem jedli česen ali čebulo …

5. Govorite z rokami

Raziskave so pokazale, da govorjenje z rokami izboljša miselni proces, hkrati pa pokaže, da v to, o čemer govorite, res verjamete, zaradi česar izpadete bolj kredibilni.

6. Kopirajte

Nekateri to počnejo že popolnoma nezavedno in spontano – če niste med njimi, opazujte sogovornika in komaj opazno zrcalite njegov govor in gibe. S tem mu sporočate, da se strinjate z njim in ga sprejemate. Seveda pa pazite, da ne boste preveč očitni – ne želite izpasti čudak ali kot da se norčujete.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj